Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Αντιπροσωπεία του ΝΑΡ στο Συνέδριο του ΚΚ Εργατών Τυνησίας


Πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου στην Τύνιδα το 1ονόμιμο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργατών Τυνησίας, του μεγαλύτερου κόμματος της αριστεράς στη χώρα. Στο συνέδριο συμμετείχε αντιπροσωπεία της Π.Ε. του ΝΑΡ και της ν.ΚΑ, ύστερα από επίσημη πρόσκληση της Κ.Ε. του ΚΚ Εργ. Τυνησίας (PCOT). Το συνέδριο είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στο φόντο των πρόσφατων εξελίξεων στην Τυνησία και την ευρύτερη περιοχή, με τις αραβικές εξεγέρσεις να βάζουν τη σφραγίδα τους. Τo PCOT έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στην εξέγερση του λαού της Τυνησίας, όσο και στη δημιουργία του μεγαλύτερου αριστερού μετώπου «Μέτωπο της 14ης Ιανουαρίου» που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις μετά την πτώση του καθεστώτος Μπεν Αλί. Η αντιπροσωπεία του ΝΑΡ είχε επαφές τόσο με το Κ.Κ.Εργ. Τυνησίας, όσο και με άλλα κόμματα και οργανώσεις από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Ευρώπης (Παλαιστίνη, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Αλγερία, Τουρκία, κ.α.).
Το ΝΑΡ και η νΚΑ συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για πολλά θέματα στα πλαίσια τουΣυνεδρίου, με κορυφαία την εκδήλωση με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 16 χώρες με θέμα την επίδραση των αραβικών εξεγέρσεων στα κινήματα της Ευρώπης και του κόσμου, αλλά και στην εκδήλωση για την καπιταλιστική κρίση. Στην πανηγυρική τελετή έναρξης του 1ου Συνεδρίου του PCOT, στο Παλαί ντε Σπορ της Τύνιδας, εκ μέρους του ΝΑΡ χαιρέτησε ο σ. Κώστας Μάρκου, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής. Επαφές με τη νεολαία του PCOT και μαζικές οργανώσεις πραγματοποίησε η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Η συμμετοχή νέων και ιδιαίτερα των γυναικών ήταν ιδιαίτερα έντονη στο συνέδριο και όλες τις εκδηλώσεις.
Συνεντεύξεις και άρθρα για το Συνέδριο και την κατάσταση στην Τυνησία θα υπάρχουν στα επόμενα φύλλα της εφημερίδας ΠΡΙΝ.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Νίκη στον αγώνα των ταξί

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο το νέο βήμα ολοκληρωτισμού της χούντας κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ και του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, αυτή τη φορά απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους ιδιοκτήτες και μισθωτούς οδηγούς ταξί. Παρά τη σφοδρή αντίθεση του μαχόμενου λαού απέναντι στα μνημόνια, τους αντιδραστικούς νόμους και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα – σφαγείο, η άθλια αυτή κυβέρνηση, πιστή στα συμφέροντα των αγορών, των τραπεζιτών και του κεφαλαίου κλιμακώνει τον κοινωνικό πόλεμο απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους. Έχοντας χάσει σχεδόν κάθε κοινωνική αποδοχή, επιστρατεύει διαρκώς τη βία των ΜΑΤ, την ανοιχτή κοροϊδία, την ιδεολογική «πλύση εγκεφάλου». Βαφτίζει κάθε μαχητική διεκδίκηση, κάθε αγώνα για αύξηση, σταθερή εργασία, προστασία του δημόσιου κοινωνικού αγαθού, κάθε κινητοποίηση των μικροεπαγγελματιών που χάνουν την περιουσία τους, σαν “αντεθνική”, ταυτίζοντας το “έθνος” με τα συμφέροντα των ελλήνων και ξένων δανειστών που με τόσο τυφλό φανατισμό εκπροσωπεί. Λίγο πολύ κατηγορεί τους ταξιτζήδες ότι καταστρέφουν τον τουρισμό, όπως έκανε παλιότερα και με τους ναυτεργάτες.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής φέρνουν νέα Μνημόνια και νέα Μεσοπρόθεσμα


Παύση πληρωμών – Διαγραφή του χρέους – Εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο - Ρήξη με ευρωζώνη και ΕΕ τώρα!

Οι αποφάσεις της Συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιούλη σε κανένα βαθμό δεν αποτελούν τη «σωτηρία της Ελλάδας» όπως έσπευσε να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου και αναπαράγουν έκτοτε τα καθεστωτικά ΜΜΕ, ούτε αποτελούν έξοδο από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να δώσουν καμιά ανάσα στον λαό. Αντίθετα, οι αποφάσεις που λήφθηκαν και η επιλογή αναδιάρθρωσης ουσιαστικά του ελληνικού χρέους, αποτελούν έμπρακτη παραδοχή ότι παρά τα κοινωνικά βάρβαρα μέτρα που πήραν με το πρώτο Μνημόνιο, την τρομακτική λιτότητα, την εκτίναξη της ανεργίας, το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα του χρέους, αλλά σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμο, που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Τα μέτρα που περιλαμβάνει η απόφαση της Συνόδου απλώς προσπαθούν να κερδίσουν λίγο χρόνο και να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των Τραπεζών και των διεθνών τοκογλύφων.

Με επιτυχία η πρώτη δημόσια συνάντηση στην Αθήνα


Με σημαντική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27/7 στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ η πρώτη επίσημη παρουσίαση της «Πρωτοβουλίας κατά του ευρώ και της ΕΕ».

Ενδεικτικό στοιχείο για την επιτυχία της συνάντησης ήταν η συμμετοχή εργαζομένων από πολλούς εργασιακούς και άλλους κοινωνικούς χώρους, ευρύτατης πολιτικής προέλευσης, καθώς και η παρουσία πολλών εκλεγμένων συνδικαλιστών σε Δ.Σ σωματείων και ομοσπονδιών, αλλά και επιτροπών αγώνα από διάφορα μέτωπα.

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Κάτω τα χέρια από την Πλ. Συντάγματος. Θα γεμίσει και πάλι, μαχητικά ενάντια στην πολιτική τους!


Σήμερα, λίγο μετά τις 4 μ.μ. σε μια πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού, δυνάμεις των ΜΑΤ, μαζί με συνεργεία του Δήμου Αθηναίων και παρουσία εισαγγελέα εκκένωσαν βίαια την πλατεία Συντάγματος. Η εκκένωση του Συντάγματος αποτελεί την κορύφωση της συντονισμένης επίθεσης κατασυκοφάντησης του κινήματος των πλατειών που εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες. Με πρόσχημα τον τουρισμό, η κυβέρνηση και ο δήμος Αθηναίων, με την απόλυτη στήριξη του συνόλου των αστικών πολιτικών δυνάμεων επιχειρούν να τρομοκρατήσουν το κίνημα του Συντάγματος.

Αυτή η επίθεση, όπως και οι προηγούμενες κατασταλτικές επιθέσεις στο Σύνταγμα, δείχνουν ότι στην πραγματικότητα φοβούνται το κίνημα των πλατειών που κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και αποτελεί σημείο αναφοράς για ακόμα περισσότερους, που κλόνισε την κυβέρνηση και δημιούργησε ρωγμές στο πολιτικό σύστημα. Ο αυταρχισμός και η κρατική καταστολή δε μας τρομοκρατούν. Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, για την ανατροπή της κυβέρνησης του αυταρχισμού και της καταστολής, για την ανατροπή της πολιτικής του Μνημονίου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Όλοι σήμερα στις 6 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος!

Καταγγελία για την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της Πλ. Συντάγματος

Το Νέο Αριστερό Ρεύμα καταγγέλλει την κυβέρνηση και τον Δήμαρχο Αθηναίων υπάλληλό της, που με μια αστυνομική επιχείρηση στις 4 τα ξημερώματα εισέβαλλαν στην Πλατεία Συντάγματος και εκκένωσαν το χώρο, γκρεμίζοντας σκηνές, ξηλώνοντας πανό και συλλαμβάνοντας 8 πολίτες.
Η απαράδεκτη αυτή επίθεση εναντίον του δικαιώματος της συγκέντρωσης και διαμαρτυρίας δείχνει τον πανικό της κυβέρνησης. Μόνο μέσα στην άγρια νύχτα τολμά να εκκενώσει την πλατεία και να ολοκληρώσει ότι δεν κατάφερε στις 15, στις 28 και 29 Ιούλη, όταν ο λαός αντιστάθηκε και επέστρεψε. Εκείνοι που καταστρέφουν τη ζωή μας, που βυθίζουν στη φτώχεια και τη μιζέρια την πλειοψηφία των εργαζόμενων και του λαού, που ξεπουλάνε τη χώρα και τη δημόσια περιουσία, «ενδιαφέρονται» τάχα για την «εικόνα» της πλατείας Συντάγματος. Εκείνοι που δημιουργούν δεκάδες χιλιάδες άνεργους και σε λίγο άστεγους, θέλουν να κρύψουν τις σκηνές, τα πανό, τη διαμαρτυρία. Η υποκρισία δεν έχει όρια.
Το σχέδιο ολοκληρωτικής επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και η καταστολή των αντιστάσεων που επιδιώκουν οι κυρίαρχοι δεν θα περάσουν. Το μαζικό λαϊκό κίνημα, οι εργαζόμενοι, ο λαός, θα επιστρέψει στις δεκάδες και εκατοντάδες πλατείες όλης της χώρας, πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά και μαζικά, για να ανατρέψει την πολιτική τους, τη βάρβαρη κυβέρνηση, τα μνημόνια και όλο τον αντιλαϊκό και επικίνδυνο για τη ζωή και το μέλλον μας συνασπισμό εξουσίας κυβέρνησης-ΝΔ-ΛΑΟΣ, ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου. Ότι κι αν κάνουν, η οργή, η αγανάκτηση και η πάλη για την ανατροπή τους, δεν «ξηλώνεται», δεν κρύβεται, δεν τρομοκρατείται! Τις πλατείες τις γεμίζει η βάρβαρη πολιτική τους.
- Όλοι το Σάββατο 30 Ιουλίου στις 6.00 μ.μ. στην Πλ. Συντάγματος.
- Όλοι στους νέους αγώνες, μέχρι να φύγουν κυβέρνηση-ΔΝΤ-ΕΕ, τα μνημόνια και η πολιτική τους, ενάντια σε όλους τους επίδοξους διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής.
- Εμπρός για ένα πολιτικό εργατικό και λαϊκό κίνημα ανατροπής, για την λαϊκή εξέγερση που θα σαρώσει την βάρβαρη πολιτική τους, τους νόμους, τα μνημόνια, τα χρέη και συνολικά την επίθεση.
Αθήνα, 30 Ιουλίου 2011

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ανταρσία στο Αιγαίο: Για τις δηλώσεις του Β. Τεντόμα και τη στάση των Πολιτών Κόντρα στον Καιρό στην υπόθεση ΑΕΝΑΛ/Lesvoshop

Η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά θεωρεί αναγκαία μια απάντηση σε όσα δήλωσε στη συνέντευξη απολογισμού του ο Β. Τεντόμας, για την κριτική που του ασκήθηκε για την υπόθεση της ΑΕΝΑΛ/Lesvoshop. Συγκεκριμένα ότι ο περιφερειακός σύμβουλος των Πολιτών Κόντρα στον Καιρό, της παράταξης που εκφράζει το ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε θετική ψήφο στην πρόταση του περιφερειάρχη Γιακαλή για κλείσιμο και άρνηση των υποχρεώσεων από την Περιφέρεια.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση αυτή. Η στάση πληρωμών απέναντι στους εργαζόμενους, οι οποίοι πετιούνται στο δρόμο, καθώς και τους γυναικείους συνεταιρισμούς και άλλους προμηθευτές, δεν είναι παρά έκφραση σε περιφερειακό επίπεδο της πολιτικής του Μνημονίου των ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ που κάνει βάρος της κοινωνίας τα σπασμένα των τραπεζών και του κεφαλαίου. Αυτή την πολιτική εκφράζουν οι παρατάξεις Γιακαλή/ΠΑΣΟΚ και Βογιατζή/ΝΔ-ΛΑΟΣ.

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Ανακοίνωση ΝΑΡ για τις αποφάσεις της Ευρω-συνόδου


Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΝΑΡ

Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ, πείθουν και τους πιο δύσπιστους ότι η πολυδιαφημισμένη ‘’ευρωπαϊκή λύση’’ στοχεύει στην ‘’προστασία του ευρώ’’ και τη βίαιη οικονομική και πολιτική ενοποίηση της και, όρος γι αυτό, είναι το γονάτισμα του ελληνικού λαού, η καταστροφή των κοινωνικών δικαιωμάτων, η εκποίηση και αρπαγή του δημόσιου κοινωνικού πλούτου.
Το πρόσθετο πακέτο ‘’βοήθειας’’ των 109 δις δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα νέο τοκογλυφικό δάνειο, που θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού. Παράλληλα, διοχετεύεται νέος πακτωλός χρημάτων στις ελληνικές τράπεζες.
Η «συμφωνία» στην οποία κατέληξαν ΕΈ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ευρωπαϊκές Τράπεζες για παράταση –επιμήκυνση του χρέους σημαίνει ελεγχόμενη χρεοκοπία, συνεχή δανεισμό και υποταγή του λαού στα δεσμά τους για πάνω από 30 χρόνια. Κι αυτή, ωστόσο, η συμφωνία, στο βαθμό που επεκτείνεται η κρίση στην Ισπανία και την Ιταλία, δεν πρόκειται να μακροημερεύσει.
Το διαφημιζόμενο «νέο σχέδιο Μάρσαλ», δεν προβλέπει τίποτα περισσότερο από ένα επιχειρηματικό τοπίο που θα μοιάζει με αυτό της κινεζικής ακτής. Οι επιχειρήσεις θα δουλεύουν έξω από τις προβλέψεις κάθε έννοιας νόμου και δικαίου και τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα θα είναι εκτός νόμου.
Αυτό που κρύβει η αντιδραστική χούντα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, είναι ότι στόχος και προϋπόθεση για το νέο διακανονισμό είναι νέες μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων, μαζική ανεργία, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αποδιάρθρωση των κοινωνικών υποδομών, περισσότεροι φόροι για την κοινωνική πλειοψηφία, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού πλούτου έναντι πινακίου φακής.
Για την πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία, τους ληστευμένους εργαζόμενους και ανέργους, τους ξεκληρισμένους αγρότες και μικρομεσαίους, νεολαίους με υποθηκευμένο μέλλον, σε μια χώρα που δίνεται για αντιπαροχή, η μόνη απάντηση είναι «Δεν χρωστάμε, Δεν πουλάμε, Δεν πληρώνουμε. Τους Ανατρέπουμε». Όλους όσους έχουμε απέναντι. Και απέναντι είναι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και κάθε κυβέρνηση του κοινωνικού πολέμου. Είναι η ΕΕ και το ΔΝΤ. Είναι οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, ο ΣΕΒ που τρίβουν τα χέρια τους με αυτή τη συμφωνία.
Είναι η μόνη γλώσσα που "καταλαβαίνουν". Η γλώσσα των απεργιών, των διαδηλώσεων και των πλατειών που τους ταρακούνησε το τελευταίο δίμηνο. Που όταν θα μετατραπεί σε πολιτικά απειλητικό ανατρεπτικό κίνημα και λαϊκή εξέγερση θα ανατρέψει κάθε αντιλαϊκή Κυβέρνηση και πολιτική, θα μπορεί να επιβάλει στάση πληρωμών-διαγραφή του χρέους. Έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ. Θα μπορεί με νέα όργανα εργατικής και λαϊκής δημοκρατίας να ανοίξει το δρόμο για μια αντικαπιταλιστική πορεία και ανατροπή.
Αθήνα, 22/7/2011

Πρωτοβουλία κατά του ευρώ και της ΕΕ


Συγκροτήθηκε «Πρωτοβουλία κατά του ευρω και της ΕΕ», από αγωνιστές του κινήματος, εργαζόμενους, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες και διανοούμενους, αγρότες, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, φοιτητές και νέους. Το κείμενο συγκρότησης της πρωτοβουλίας υπογράφουν πάνω από 300 άνθρωποι από πολλές περιοχές της χώρας. Όπως τονίζεται στο κείμενο της πρωτοβουλίας «Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός ενωτικού λαϊκού ρεύματος που θα προτάσσει τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα και θα υπερασπίζει το δικαίωμα του λαού να καθορίζει την πορεία των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων, έξω από τις δεσμεύσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και ηγεμονικών καπιταλιστικών χωρών».

Διαβάστε το κείμενο της Πρωτοβουλίας και υπογράψτε:

Τριάντα χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΕ και δέκα χρόνια μετά την εισαγωγή του ευρώ, βλέπουμε πλέον το πραγματικό της πρόσωπο: μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο, άγρια αντιλαϊκά μέτρα, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, λουκέτα, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, που οι επιπτώσεις τους μεγιστοποιούνται από τις πρωτοφανείς δανειακές συμβάσεις με την τρόικα.

Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι το περιβόητο «Σύμφωνο για το Ευρώ», που αποτελεί ένα είδος ευρωπαϊκού μνημονίου διαρκείας σε βάρος όλων των εργαζομένων και των λαών στην ΕΕ. Περιλαμβάνει τη δραστική μείωση των μισθών μέσω της σύνδεσής τους «με την παραγωγικότητα, αλλά και της προσαρμογής τους στην «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Camping «Αναιρέσεις 2011», 29/7-7/8, Χορευτό Πηλίου

Το καλοκαίρι του 2011 η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση διοργανώνει το 5ο «Camping Αναιρέσεις» στο δημοτικό Camping του Χορευτού Πηλίου, από τις 29 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου. Το κάμπινγκ φιλοδοξεί να αποτελέσει συνέχεια του πετυχημένου φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε σε πάνω από δέκα πόλεις σε όλη τη χώρα. Το κάμπινγκ των αναιρέσεων πραγματοποιείται σε μια εποχή προκλητική αλλά και δύσκολη! Οι πλατείες πλημμυρίζουν με κόσμο ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και το σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα, συγκλονίζοντας τον εγχώριο και διεθνή πολιτικό κόσμο. Εν μέσω της βαθειάς διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης και της κρίσης χρέους που χτυπά την ευρωπαϊκή περιφέρεια, σύσσωμος ο αστικός κόσμος επιτίθεται στα δικαιώματα εργαζόμενων και νέων για να «σώσει τα χαμένα του κέρδη».
Σήμερα, που οι διακοπές γίνονται πιο δύσκολες, απρόσιτες, έως και πολυτέλεια για την πλειοψηφία των εργαζόμενων και των νέων, η ν.ΚΑ φιλοδοξεί να κάνει μια τομή στη διοργάνωση του κάμπινγκ της. Μια απόφαση που επιδιώκει να είναι εξίσου φθηνή, ζωντανή κι ευχάριστη για κάθε νέο και νέα με ερωτήματα και φιλοδοξίες για μια άλλη ζωή.
Για πρώτη χρονιά σε περιβάλλον συλλογικής οργάνωσης, αυτοδιαχείρισης, αλληλοβοήθειας κι ανοιχτού βήματος συζήτησης, το κάμπινγκ οργανώνεται με τις δυνάμεις της ν.ΚΑ και του ΝΑΡ και τη βοήθεια των συμμετεχόντων, αποφεύγοντας την εμπλοκή ιδιωτών και ρίχνοντας με αυτό τον τρόπο την τιμή οικονομικής ενίσχυσης. Με καλλιτεχνικά γεγονότα, πολιτικές, θεωρητικές και ιστορικές συζητήσεις,workshops, προβολές, και διοργανώσεις που θα «γεμίζουν» δημιουργικά το πρόγραμμα, με στόχο να αναδειχθεί μια άλλη κουλτούρα… αυτή του συλλογικού δρόμου και της δημιουργίας. Αλλά και με διεθνείς συμμετοχές, για να ανταλλαχθούν εμπειρίες για τη ζωή και τους αγώνες, με φίλους και συναγωνιστές από άλλες χώρες, για την φιλία και την αλληλεγγύη των λαών.
Σε αυτή την προσπάθεια η ν.ΚΑ καλεί και φέτος κάθε νέο, νέα ή και μεγαλύτερο που θέλει να συζητήσει, να δοκιμάσει κάτι καινούριο, να παλέψει για έναν άλλο πολιτισμό και μια άλλη αριστερά κάνοντας ταυτόχρονα διακοπές, να πλαισιώσει αυτή την προσπάθεια.
Δηλώσεις Συμμετοχής:
Αθήνα: 6984180236, Θεσσαλονίκη: 6946429813, Πάτρα: 6938259918, Βόλος: 6948234241, Κρήτη: 6934758853, Γιάννενα: 6978205881, Αλεξανδρούπολη: 6978624216 ή με mail στα: camping2011@nka.gr και camping@nka.grγράφοντας όνομα, τηλέφωνο επικοινωνίας και πόλη.

Απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ (Ιούλιος 2011)

Απόφαση της ΠΕ του ΝΑΡ (Ιούλης 2011)

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στο δήμο Λέσβου

Η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά καταγγέλλει την πρόθεση της δημοτικής αρχής του Δ. Βουνάτσου να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες καθαριότητες και αποκομιδής σκουπιδιών στο δήμο Λέσβου.

Το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση δεν είναι αρκετό για να καλύψει την αλήθεια: οι δημοτικές αρχές στη Μυτιλήνη όλα τα προηγούμενα χρόνια δημιουργούσαν τους όρους της κρίσης εμποδίζοντας με κάθε δυνατό τρόπο τη συγκρότηση μιας αποτελεσματικής υπηρεσίας καθαριότητας. Κύριος μοχλός αυτού του σχεδιασμού η υποστελέχωση καθώς στην καθαριότητα πρακτικά δεν γίνονταν προσλήψεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αδιέξοδο. Ανάλογο είναι και το αδιέξοδο στο υπόλοιπο νησί, το οποίο προέκυψε από τις υποδομές του αποτυχημένου μοντέλου Καποδίστρια που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ το 1998. Αυτή η πολιτική είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μια διαχειριστική λογική από την οποία και η αριστερά στη Λέσβο δεν μπόρεσε να διαχωριστεί με ουσιαστικό τρόπο.

Η υπόθεση αναδεικνύει όμως και κάτι πολύ σημαντικότερο: τη χρεοκοπία του Καλλικράτη. Το μοντέλο αυτοδιοίκησης που επέβαλε η κυβέρνηση στα πλαίσια της πολιτικής του Μνημονίου ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ δεν επιτρέπει την οργάνωση δημόσιων υπηρεσιών και επιβάλλει είτε την ιδιωτικοποίηση στην περίπτωση πιθανού κέρδους για επιχειρήσεις ή την αδράνεια.

Έντονες αποδοκισμασίες για το περιφερειάρχη Γιακαλή στην Ικαρία

Έντονα αποδοκιμάστηκαν ως εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ο περιφεριάρχης Β. Αιγαίου Γιακαλής και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Σάμο Βαρδίκος κατά την κατάθεση στεφανιών στην Ικαρία στις 17 Ιουλίου, επέτειο απελευθέρωσης του νησιού από τους Τούρκους...

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η τοποθέτηση του ΝΑΡ στη συνέλευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Πεδίο του Άρεως (16.7.11)

- Για να νικήσει το μαζικό κίνημα των απεργιών, των διαδηλώσεων και των πλατειών και να ανατρέψει την αντεργατική επίθεση.

- Για την ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κάθε κυβέρνησης του κοινωνικού πολέμου Κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ.

- Για μια ισχυρή ΑΝΤΑΡΣΥΑ των αγωνιστών της, καταλύτης του αγώνα για μια άλλη Αριστερά.

Οι εξελίξεις του Μάη - Ιούλη του 2011 θα μείνουν στην Ιστορία της πάλης των τάξεων στο ελληνικό εργατικό κίνημα. Αυτές τις συγκλονιστικές ημέρες των πλατειών, των απεργιών και των διαδηλώσεων, σε ελάχιστο αλλά συμπυκνωμένο πολιτικό χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες λαού συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια των «εξεγερμένων» όλης της χώρας, δημιουργώντας ένα πολιτικό γεγονός τεράστιας σημασίας. Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και η ηρωική μάχη του Λαού της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων της χώρας κλείνουν αυτόν τον κύκλο της ταξικής σύγκρουσης. Ωστόσο, μας εισάγουν σε μια εποχή βαθύτερων εργατικών αγώνων και εξεγέρσεων, ενάντια στην προσπάθεια του ελληνικού κεφαλαίου να φορτώσει την καπιταλιστική κρίση στην πλάτη του λαού, με τα Σταθεροποιητικά Προγράμματα της ΕΕ και την αντεργατική πολιτική κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ– ΕΕ – ΔΝΤ. Αυτή η νέα αρχή αποτελεί τμήμα της γενικότερης λαϊκής αφύπνισης των δυνάμεων της εργασίας στη περιοχή μας και σαλπίζει την έναρξη ενός νέου γύρου συνολικών πολιτικών αγώνων μιας ανώτερης ρήξης με το αστικό κοινωνικό - πολιτικό σύστημα, με τον ιμπεριαλισμό.

1η Συνδιάσκεψη ΑΝΤΑΡΣΥΑ: η συνθετική πρόταση του ΝΑΡ για το οργανωτικό

ΝΑΡ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ - ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ (ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ)

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Αγώνας για την κοινωνία η μάχη των εργαζομένων στην υγεία ενάντια στην πολιτική διάλυσης από Λοβέρδο-ΠΑΣΟΚ-Τρόικα

Ανακοίνωση της Ανταρσίας στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά

Η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, που με αποφάσεις των σωματείων τους προχωρούν σε κινητοποιήσεις την Τετάρτη 20 Ιουλίου.

Ο αγώνας τους δεν αφορά μόνο την αυτονόητη διεκδίκηση για αποδοχές και συνθήκες εργασίας με αξιοπρέπεια. Αφορά και το γεγονός ότι η αντιλαϊκή πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ με τα Μνημόνια 1 και 2, καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας, αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σαν προνόμιο και τις δαπάνες για την υγεία σαν διαφυγόντα κέρδη για τον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Η κυβερνητική πολιτική με βασικό εκφραστή στην υγεία τον εξεστρεμιστή νεοφιλελεύθερο Α. Λοβέρδο προχωρά στο λεγόμενο «υγειονομικό χάρτη» που στην πραγματικότητα δεν είναι παρά οδικός χάρτης προς το γκρεμό για μια ολόκληρη κοινωνία που της αφαιρείται το δικαίωμα στην υγεία. Το ΠΑΣΟΚ γυρνά τη δημόσια υγεία στην εποχή της δεκαετίας του 1950, όταν στην κατεστραμένη από τον πόλεμο Ελλάδα τα προβλήματα υγείας ισοδυναμούσαν με οικονομική καταστροφή και θάνατο.

Συνέλευση ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Πεδίο του Άρεως (16.7.11): Βίντεο με τοποθετήσεις

Στη συνέλευση που έγινε το Σάββατο 16 Ιούλη στην Αθήνα, στο Θέατρο Οικονομίδη (Πεδίο του Άρεως) παρουσιάστηκαν οι Θέσεις του κεντρικού συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την 1η Συνδιάσκεψη, ενώ το λόγο πήραν συνολικά 24 μέλη. Οι τοποθετήσεις παρουσιάζονται σε 5 βίντεο που διαμόρφωσε ο σ. Χαρίδημος (http://ashtonhar.blogspot.com/).


Αποσπάσματα από την εισήγηση του Θανάση Διαβολάκη και τις ομιλίες των Αντώνη Δραγανίγου, Μαριάννας Τσίχλη, Κώστα Παπαδάκη, Πάνου Γκαργκάνα, Χρήστου Τουλιάτου.

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Οι γιατροί του ΕΣΥ Λέσβου ενάντια στην επίθεση Λοβέρδρου στη δημόσια υγεία

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ
Μυτιλήνη, 13 Ιουλίου 2011

Οι προτάσεις του Υπουργείου Υγείας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “Ανασύνταξη του ΕΣΥ” επιχειρούν ένα ακόμη χτύπημα στη λειτουργία και τη δομή του ΕΣΥ, την ασφαλή και αξιοπρεπή προσπέλαση των ασθενών προς αυτό. Υλοποιώντας τις επιταγές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. μειώνουν κι άλλο τις πενιχρές δαπάνες για την δημόσια υγεία, προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι, αδιαφορώντας για την υγεία των πολιτών. Ανακοινώνονται αμέσως μετά τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που ψηφίστηκε, «δια πυρός και σιδήρου», μέσα σε κλίμα ωμής κρατικής βίας και γενικευμένης καταστολής.

Το Υπουργείο για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία μειώνει τις οργανικές κλίνες (από 46.000 σε 35.000 και τις λειτουργούσες από 36.000 σε 32.000), με εντελώς αυθαίρετο τρόπο, χωρίς να έχει ολοκληρώσει τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, που καταγράφει τις πραγματικές ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας. Μειώνει τις κλινικές του ΕΣΥ από 2000 σε 1670. Κλείνει ή αλλάζει χρήση σε 20 μικρά νοσοκομεία. Πουλάει 560- 600 κλίνες – φιλέτα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Κλείνει το 10% των κλινών Μ.Ε.Θ., που κοστίζουν ακριβά, ένα έγκλημα, όταν πεθαίνουν ετησίως 2500 νέοι άνθρωποι, εκτός κλίνης Μ.Ε.Θ. Μετακινούνται 600 γιατροί ως περιπλανώμενοι Ιουδαίοι, για να καλύψουν τους πειραματισμούς του Υπουργείου. Η ολοκλήρωση του σχεδίου θα φέρει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΟΕΝΓΕ, απολύσεις 9.000 ιατρών και 26.000 νοσηλευτών. Επίσης υποβαθμίζει την πρωτοβάθμια περίθαλψη με την κατηγοριοποίηση των Κέντρων Υγείας σε αυτά με 24ωρη λειτουργία (τύπου Α) και σε αυτά με 16ωρη λειτουργία (τύπου Β).

1η Συνδιάσκεψη ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Το κείμενο θέσεων του Συντονιστικού

Δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο θέσεων του Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θα αποτελέσει τη βάση για συζήτηση για την 1η Συνδιάσκεψη, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 1-2 Οκτώβρη 2011. Το κείμενο μπορείτε να το κατεβάσετε σε εκτυπώσιμη μορφή (pdf) πατώντας εδώ.

Κείμενο Θέσεων του Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

για την 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη


Α. ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Η οργή κατεβαίνει στους δρόμους και τις πλατείες της εξέγερσης!

1. Το τελευταίο διάστημα ζήσαμε μια εντυπωσιακή κλιμάκωση της εργατικής και λαϊκής πάλης. Ουσιαστικά, τέθηκε σε εξέλιξη ένας πραγματικός λαϊκός ξεσηκωμός, μια δυνάμει λαϊκή κι εργατική εξέγερση, που βάζει γενικότερα την απαίτηση να ανατραπεί το αποκρουστικό Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, να ακυρωθούν όλα τα προηγούμενα αντιλαϊκά μέτρα, να φύγουν τα μνημόνια, η κυβέρνηση και η Τρόικα. Ήταν ένας ξεσηκωμός που ολοένα και περισσότερο αναζητούσε την ανατροπή της αντιδραστικής επίθεσης του κεφαλαίου και αμφισβητούσε συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα. Σε αυτό τον ξεσηκωμό συμμετείχαν πρώτα και κύρια οι δυνάμεις της εργασίας, οι άνεργοι, οι νέοι αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι συνταξιούχοι, ήταν δηλαδή ένας ξεσηκωμός των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων, με πρωταγωνιστικό ρόλο των εργαζομένων.


Οι τεράστιες και συγκλονιστικές συγκεντρώσεις στις πλατείες, οι μεγάλες απεργίες, η εντυπωσιακή αντίσταση του λαού και των εργαζομένων στο όργιο καταστολής στις 15/06 και στις 28-29/06, οι εντυπωσιακές και δημοκρατικές λαϊκές συνελεύσεις, η έκρηξη της οργής και της αγανάκτησης άλλαξαν τα δεδομένα, συναντήθηκαν και αλληλοτροφοδοτήθηκαν με τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες και πίεσαν ασφυκτικά το αστικό πολιτικό σύστημα. Αποτύπωσαν και αποτυπώνουν πλευρές μιας νέας πολιτικοποίησης και ριζοσπαστικοποίησης και ανοίγουν δρόμους για συνολικότερες ανατροπές.


Αποτέλεσμα της κλίμακας, της έντασης και της διάρκειας του ξεσηκωμού ήταν ότι η κυβέρνηση και το αστικό πολιτικό σύστημα βρέθηκαν οριακά σε συνθήκη ανοιχτής πολιτικής κρίσης. Η παραίτηση Παπανδρέου για μερικές ώρες στις 15/06, οι απόπειρες για κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης» με τη ΝΔ, ο ανασχηματισμός και η απελπισμένη προσπάθεια να νεκραναστήσουν, με την συμμετοχή του Βενιζέλου και του «όλου ΠΑΣΟΚ», την κυβέρνηση που ο κόσμος κλόνισε με τους αγώνες του, όλα αυτά αποτέλεσαν ενδείξεις πολιτικού πανικού απέναντι σε ένα κίνημα που γιγαντωνόταν, απέναντι σε ένα ρήγμα στις σχέσεις εκπροσώπησης που βάθαινε και βαθαίνει, απέναντι στο ορατό ενδεχόμενο να σαρωθούν από την εργατική λαϊκή εξέγερση


Lesvos Blogs