Στα πλαίσια της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της γενικευμένης ανατροπής των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων όλων των εργαζομένων, που έχουν επιβάλλει η κυβέρνηση και οι «τοποτηρητές» της χώρας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) ο τομέας της δημόσιας περίθαλψης έχει στοχοποιηθεί ως πεδίο δραστικών «χειρουργικών παρεμβάσεων» και αλλαγών. H κυβέρνηση, αξιοποιώντας και τον «Καλλικράτη», φαίνεται ότι σχεδιάζει μια σοβαρή συρρίκνωση των υπηρεσιών δημόσιας περίθαλψης με συγχώνευση ή και κατάργηση τμημάτων, κλινικών, Κέντρων Υγείας, νοσοκομείων, προνοιακών ιδρυμάτων, δομών κοινωνικής προστασίας. Ο «εξορθολογισμός», η «μεταρρύθμιση», η υποταγή στα δημοσιονομικά μεγέθη του μνημονίου της «τρόικας» και της επιτήρησης του κρατικού προϋπολογισμού, τίθενται στην υπηρεσία της κατεδάφισης του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους.
Αυτό φαίνεται καθαρά στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας, περί «αναβάθμισης του ΕΣΥ», που κατέληγουν στα εξής απίθανα:
♦ Οι εφημερίες των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας θα αμείβονται με μορφή επιδόματος «μηνιαίας αμοιβής για κάθε ιατρό, για έναν σταθερά προβλεπόμενο αριθμό υποχρεωτικών εφημεριών ανά μήνα».
♦ Οι επιπλέον εφημερίες που απαιτούνται για να καλύψουν τις ανάγκες των υποστελεχωμένων Τμημάτων των Νοσοκομείων (κυρίως της Β’ και της Γ’ ζώνης) θα καλύπτονται από τα έσοδα της Ολοήμερης λειτουργίας Εξωτερικών Ιατρείων στα Νοσοκομεία (εάν υπάρχουν έσοδα, εάν λειτουργούν απογευματινά Ε.Ι., εάν πληρώνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία...)
♦ Το κονδύλιο χρηματοδότησης των εφημεριών για τα επόμενα έτη της δημοσιονομικής επιτήρησης θα είναι σταθερό (περί τα 395 εκατ. € ετησίως), ανεξάρτητα του αριθμού των γιατρών και των αναγκών κάθε νοσοκομείου!
♦ Με την “Ολοήμερη Λειτουργία”, γενικεύεται η λειτουργία απογευματινών ιατρείων για τη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων, από ειδικευμένους γιατρούς. Ουσιαστικά καλείται το Νοσοκομείο να λειτουργεί ως ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, όπου ο ασθενής θα πληρώνει είτε μέσω του ασφαλιστικού του ταμείου, είτε ιδιωτικής ασφάλειας αλλά και ο ίδιος, βάσει τιμολογίου και συμβάσεων που θα συναφθούν.
♦ Από τα έσοδα της Ολοήμερης λειτουργίας θα καλύπτονται και οι ανάγκες για Επικουρικό Προσωπικό (γιατρούς, φαρμακοποιούς...).
♦ Η οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μετατίθεται για το αόριστο μέλλον.
Στην ουσία, το Υπουργείο Υγείας καταργεί και τα τελευταία στοιχεία δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ. Μετατρέπει το ΕΣΥ σε ένα σύστημα, που θα λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Μεταθέτει τις υποχρεώσεις του κρατικού προϋπολογισμού και της χρηματοδότησης του, στους γιατρούς, στα ασφαλιστικά ταμεία και τελικά στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό αναλαμβάνουν να βρουν τους πόρους για να λειτουργήσουν, από τον ασθενή, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Όσα δεν τα καταφέρουν θα πρέπει να περιορίσουν τις λειτουργίες τους ή να κλείσουν!
Όλες αυτές οι επιλογές, που έγιναν μετά από μυστικές διαβουλεύσεις με διάφορους «συμβούλους», συνοδεύουν την κυβερνητική επιδρομή στους μισθούς μας, την κατάργηση του αφορολόγητου του επιδόματος βιβλιοθήκης και της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών, την κατάργηση των δώρων, τις εφιαλτικές αλλαγές στα ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά δικαιώματά μας, την καθυστέρηση της πραγματοποίησης των 2000 νέων προσλήψεων γιατρών και ουσιαστικά αφαιρούν και το τελευταίο «φύλλο συκής» από την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε την 1-12-2008.
Στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, η πολιτική λιτότητας εκφράστηκε ήδη με την περικοπή των δεδουλευμένων εφημεριών του Φεβρουαρίου κατά 535 ευρώ, από κάθε ειδικευμένο γιατρό. Πρόκειται για χρήματα που οφείλει το νοσοκομείο στους γιατρούς αλλά αρνείται να πληρώσει! Το χειρότερο είναι ότι ανάλογες περικοπές αναμένονται τους επόμενους μήνες, ενώ τον Μάιο ήδη έχει ζητηθεί από τα τμήματα να μειώσουν εκ των υστέρων, τις δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών. Με ανάλογες περικοπές στα προγράμματα εφημεριών καλούνται να αντεπεξέλθουν Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας το καλοκαίρι, όπου η κίνηση στο νησί, λόγω εποχής ανεβαίνει κατακόρυφα.
Σήμερα λοιπόν, η βασική αντιπαράθεση των γιατρών του ΕΣΥ πρέπει να είναι με αυτή την «ανθυγιεινή» πολιτική. Αδιαπραγμάτευτη απαίτηση των νοσοκομειακών γιατρών δεν μπορεί παρά να είναι η πλήρης και χωρίς «εκπτώσεις» αποζημίωση των σημερινών προγραμμάτων εφημερίας που διασφαλίζουν ασφαλή σύνθεση όλων των κλινικών και τμημάτων την ώρα του επείγοντος περιστατικού, την ώρα δηλαδή που οι πολίτες δεν έχουν άλλη επιλογή από το δημόσιο νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας.
Η Κυβέρνηση, συνεχίζοντας την «παράδοση» της ανευθυνότητας και της αδιαλλαξίας, οδηγεί στα άκρα την αντιπαράθεσή της με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που πασχίζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες να κρατήσουν στη ζωή ένα «ετοιμόρροπο» δημόσιο σύστημα Υγείας που απαξιώνεται καθημερινά ευνοώντας τα οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της Υγείας.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας προσπαθούν, για λόγους κυρίως πολιτικού αντιπερισπασμού απέναντι στην κοινωνική κατακραυγή για τα μέτρα, να πείσουν την κοινή γνώμη ότι έχουν ανοίξει μέτωπο με τη διαφθορά, την παραοικονομία και τη σπατάλη στο χώρο του φαρμάκου και των προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία.
Εκπροσωπώντας αποκλειστικά και μόνο τους γιατρούς που εργάζονται ανιδιοτελώς και ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους και όχι αυτούς που εκμεταλλεύονται το ΕΣΥ και τον ασθενή για προσωπικό όφελος δεν θα επιτρέψουμε στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, της φτώχειας και της ανέχειας να επιβαρυνθεί ούτε στο ελάχιστο ο πολίτης για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες περίθαλψης που δικαιούται μέσω της γενικευμένης λειτουργίας απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί πρέπει να θέσουν ως κεντρικό στόχο τη στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης, να εντάξουν τους συνδικαλιστικούς τους αγώνες στο κοινό μέτωπο όλων των εργαζομένων της χώρας κατά των κυβερνητικών μέτρων, του Προγράμματος Σταθερότητας και του αποικιοκρατικού «μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ :
1. Δεν αποδεχόμαστε τις περικοπές των δεδουλευμένων εφημεριών μας. Απαιτούμε άμεσα να καταβληθεί το ποσό των 535 ευρώ, που μας οφείλεται από τις εφημερίες του Φεβρουαρίου. Να καταβληθούν άμεσα και χωρίς περικοπές οι εφημερίες Μαρτίου και Απριλίου. Ασφαλή προγράμματα εφημεριών, χωρίς περικοπές, σύμφωνα με τις ανάγκες.
2. Δεν αποδεχόμαστε ως βάση συζήτησης τις προτάσεις του Υπουργείου Υγείας για την ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων και για το εφημεριακό καθεστώς. Η ΟΕΝΓΕ πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις και σε μετωπική αντιπαράθεση του κλάδου με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις. Να αρνηθεί να συμμετάσχει σε διάλογο αν δεν αποσυρθούν οι παραπάνω ρυθμίσεις.
3. Συμμετέχουμε στην τρίωρη στάση εργασίας (11πμ- 2μμ), της ΟΕΝΓΕ, την Τετάρτη 23 Ιούνη. Συμμετέχουμε στην Γενική Απεργία στις 29 Ιουνίου και στη διαδήλωση που θα γίνει στη Μυτιλήνη με το συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Διευρύνουμε τη συντονιστική επιτροπή.
4. Με δεδομένη την παρελκυστική τακτική του Υπουργείου Υγείας στο θέμα της κλαδικής συμφωνίας, οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν συναινούν στη συνέχιση του σημερινού εξοντωτικού και παράνομου εφημεριακού συστήματος και ότι η υπέρβαση του ορίου των 4 εφημεριών γίνεται πλέον χωρίς τη συγκατάθεση τους και υπό καθεστώς διοικητικής εντολής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
5. Η απόφαση να κατατεθεί στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, να δημοσιοποιηθεί στα ΜΜΕ και να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι και η ΟΕΝΓΕ.
Μυτιλήνη, 22 Ιουνίου 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου