Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΟΧΙ στα σχέδια της ΡΟΚΑΣ-IMBERTOLA. Κάτω τα χέρια από τα νησιά μας. Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό




ΟΧΙ 
στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ρεύμα φτηνό για το λαό
Βιαστικά μέσα στην προεκλογική περίοδο οι εκπρόσωποι της εταιρείας ΡΟΚΑΣ-IMBERTOLA ξεκίνησαν εκστρατεία στη δυτική Λέσβο για τον εξωραϊσμό της «επένδυσης» τους για την εγκατάσταση 10 αιολικών πάρκων. Με τις «συντηρητικές» προβλέψεις της εταιρείας πρόκειται να τοποθετηθούν στη δυτική Λέσβο 153 ανεμογεννήτριες, η κάθε μία ισχύος 2MW και συνολικής ισχύος 306 MW, βάρους 231 τόνων, ύψους 67 μέτρων (όσο μια 15όροφη πολυκατοικία), διαμέτρου πτερυγίων 80 μέτρων, με θεμέλια διαστάσεων τουλάχιστον 15Χ15Χ2,5 μέτρα. Προβλέπονται 97 χιλιόμετρα χωματόδρομοι πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων, 143 χιλιόμετρα κανάλια καλωδιώσεων, οδική και θαλάσσια μεταφορά του εξοπλισμού με αντίστοιχες “παρεμβάσεις" στους δρόμους που θα χρησιμοποιηθούν. Είναι κομμάτι της μεγαλύτερης επένδυσης στην αιολική ενέργεια που έγινε ποτέ στην χώρα, περιλαμβάνει τη Χίο και τη Λήμνο, έχει προϋπολογισμό 1,8 δισ ευρώ και θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για χρήση στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η μεταφορά του θα γίνεται μέσω καλωδίου κόστους κατασκευής 0,8 δισ ευρώ, που δεν είναι σαφές αν θα ανήκει στην εταιρεία ΡΟΚΑΣ-IMBERTOLA ή τη ΔΕΗ.
 Η εταιρεία ΡΟΚΑΣ-IMBERTOLA έχει εξασφαλίσει τα υπερκέρδη της πουλώντας στη ΔΕΗ 124,31 ευρώ την 1 MWh, όταν το μέσο κόστος παραγωγής από τη ΔΕΗ είναι περίπου 50 ευρώ/MWh. Δεν υπάρχει μελέτη πώς μπορεί η ΔΕΗ, να απορροφήσει το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ οι καταναλωτές θα το χρυσοπληρώνουν με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και στα τέλη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Με σημερινές τιμές οι καταναλωτές θα πληρώνουν ετησίως περισσότερα από 13 εκατ. ευρώ μέσω του τέλους ΑΠΕ, ενώ τα ανταποδοτικά οφέλη της επένδυσης υπολογίζονται σε 8,3 εκατ. και για τα τρία νησιά. Το καλώδιο διασύνδεσης, θα μεταφέρει ρεύμα προς την ηπειρωτική χώρα και όχι το αντίστροφο. Το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα δηλαδή, δεν θα καλύπτει τις ανάγκες των νησιών, τα οποία θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα υπάρχοντα ρυπογόνα θερμικά εργοστάσια.
Οι συνέπειες για τις περιοχές που θα εγκατασταθούν τα αιολικά πάρκα θα είναι καταστροφικές. Πρακτικά θα μετατραπούν σε «βιομηχανικά τοπία», με ανύπαρκτες θέσεις εργασίας. Απειλείται το μοναδικό τοπίο της περιοχής, λόγω της μεγάλης κλίμακας και του πλήθους των ανεμογεννητριών. Το γεωπάρκο του απολιθωμένου δάσους και η προστατευμένη περιοχή NATURA, θα πληγούν ανεπανόρθωτα. Η υποβάθμιση των εδαφικών, υδατικών και βιοτικών πόρων θα προκαλέσει ζημιά στη γεωργία και την κτηνοτροφία της περιοχής. Η καταστροφής της σπάνιας ορνιθοπανίδας θα πλήξει τον τουρισμό που σχετίζεται με την παρατήρηση πουλιών. Η ηχορύπανση και η επίδραση στο μικροκλίμα της περιοχής θα επηρεάσουν δυσμενώς τις συνθήκες διαβίωσης στους οικισμούς της περιοχής. Καμιά τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να έχει τύχη σε τέτοιες συνθήκες. Ο χρόνος ζωής των ανεμογεννητριών είναι 25 χρόνια. Οι τρομαχτικές αλλοιώσεις που θα επιφέρουν και το κόστος αποκατάστασης της περιοχής – αν ποτέ υπάρξει – δεν συγκρίνονται με το υποτιθέμενο όφελος.
Το σχέδιο της ΡΟΚΑΣ-IMBERTOLA, είναι χρυσοφόρο για τα κέρδη της εταιρείας και για όσους συνδέονται οικονομικά με αυτή, καταστροφικό όμως για το περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες, την εργαζόμενη πλειοψηφία που θέλει φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Δείχνει με καθαρό τρόπο τι εννοεί η συμμαχία καθεστωτικών κομμάτων – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου όταν μιλά για πράσινη ανάπτυξη. Δείχνει επιπλέον το όραμα που έχει το ξένο και το ντόπιο κεφάλαιο για τα νησιά μας. Να παραδώσει το δημόσιο πλούτο, τη γη, το νερό και τον αέρα στα αρπακτικά καπιταλιστικά συμφέροντα. Να ερημώσει τη δυτική Λέσβο και τα άλλα νησιά. Να τα παραδώσει χωρίς ανθρώπους, πουλιά και βλάστηση, πραγματικά «βιομηχανικά νεκροταφεία», για τα κουφάρια ενός μοντέλου ανάπτυξης που ήδη βρίσκεται σε κρίση.
Όμως λογαριάζουν χωρίς εμάς. Ήρθε η ώρα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Με λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα σε κάθε χωριό και αντιπροσώπους αιρετούς - άμεσα ανακλητούς. Με κοινή δράση με σωματεία εργαζομένων και συλλόγους και μαχητικούς αγώνες μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια τους.
  • Λέμε ΟΧΙ στα σχέδια της ΡΟΚΑΣ-IMBERTOLA. Κάτω τα χέρια από τα νησιά μας, τη γη μας, τον αέρα μας.
  • Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό, πρέπει να βρίσκεται κάτω από εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και της ΔΕΗ, όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.
  • Φτηνό ρεύμα για όλο το λαό, κατάργηση των χαρατσιών.
  • Επίλυση του ενεργειακού προβλήματος των νησιών με κεντρικό σχεδιασμό, βασισμένο στις κοινωνικές ανάγκες και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lesvos Blogs