Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΘ: μαζική ήταν η πρώτη απάντηση


Χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη, στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Στην Καμάρα από νωρίς συγκεντρώθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαία. Κεντρικό πανό αυτό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων-Επιτροπών Αγώνα που ανάφερε: «Το Δίκιο του Αγώνα θα Νικήσει – Ανατροπή Μνημονίου Κυβέρνησης Ε.Ε. ΔΝΤ – ο Αγώνας στα Χέρια των Εργαζομένων». Στην ταξική συγκέντρωση της Καμάρας συμμετείχαν εργαζόμενοι, συνδικαλιστές από σωματεία, φοιτητές, σχήματα, αριστερά κόμματα και οργανώσεις. Μαζικό ήταν το μπλοκ του ΝΑΡ και της νΚΑ, του Συνδικάτου στην Ενέργεια Κοζάνης «Εργατική Αλληλεγγύη» και άλλα. Η πορεία εξελίχτηκε σε μια δυναμική διαδήλωση περίπου τεσσάρων χιλιάδων αγωνιστών, με κυρίαρχα συνθήματα «Τώρα η Κυβέρνηση να Παραιτηθεί», «Εμπρός Λαέ Εξέγερση Παντού – Ενάντια σε Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ», «Τέρμα στα Παζάρια των Γραφειοκρατών – ο Αγώνας στα Χέρια των Εργατών», «Κάτω η Χούντα των Καπιταλιστών».

Σ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης (Καμάρα-Είσοδος ΔΕΘ-Καμάρα) υπήρχαν εκατοντάδες αστυνομικοί σ’ όλο το μήκος των μπλοκ αριστερά και δεξιά. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν με συνθήματα. Στις 8.15 μ.μ. η κεφαλή της πορεία προχώρησε στην είσοδο της ΔΕΘ. Μόλις έφτασε σε μικρή απόσταση από τις αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκε επίθεση με κλομπ και χημικά. Οι διαδηλωτές υποχώρησαν και συνέχισαν την πορεία.

Οι εξελίξεις και τα σχέδια κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, τα νέα μέτρα που θα εμφανιστούν και το προχώρημα των λεγόμενων αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών» απαιτεί τη δράση για ένα δεύτερο γύρο εργατικών αγώνων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στη ΔΕΘ μιλώντας για «κοινωνικό πακέτο» και εννοεί νέες ενισχύσεις για τους τραπεζίτες, τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές.
Στόχος του εργατικού και λαϊκού κινήματος πρέπει να είναι η συνολική ανατροπή της επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους, του μνημονίου κυβέρνησης – ΕΕ –ΔΝΤ (παλαιού και «επικαιροποιημένου») και των αντεργατικών νόμων που το συνοδεύουν.
Την αντίσταση και ανάπτυξη της πάλης των εργαζόμενων, δεν μπορούν και δεν θέλουν να την οργανώσουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες και οι δυνάμεις που κυριαρχούν στη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Αντίθετα, η ΓΣΕΕ υπέγραψε με το ΣΕΒ την προδοτική συμφωνία για τις ΣΣΕ, υπέγραψε ουσιαστικά το ίδιο το μνημόνιο κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Ο υποταγμένος συνδικαλισμός δρα για την αποκλιμάκωση και σχεδιασμένη διάσπαση των αγώνων.
Για να αναπτυχθούν αποτελεσματικοί αγώνες πρέπει οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ώστε να έρθουν στην ημερήσια διάταξη τα εργατικά δικαιώματα που χτυπιούνται βάναυσα (μισθοί, ασφάλιση, σταθερή εργασία, δημόσια αγαθά, δημοκρατία στους χώρους δουλειάς), κόντρα στις απαιτήσεις της κερδοφορίας. Για να μην πληρώσει ο λαός την κρίση, τα ελλείμματα, το χρέος και τους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.
Η ΔΕΘ ήταν μια πρώτη πολιτική και κινηματική μάχη στην αρχή ενός δεύτερου γύρου κινητοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lesvos Blogs