Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Π.Ε. ΝΑΡ: Συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις και η παρέμβαση στους εργατικούς αγώνες


Την παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και του ΝΑΡ στους εργατικούς αγώνες και τις πολιτικές εξελίξεις συζήτησε σε πρόσφατη συνεδρίασή της η Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΡ. Όπως τονίζει η απόφαση της Π.Ε.: «Βρισκόμαστε μέσα στο βαθύ πυρήνα της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας, οι απαιτήσεις του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ, υλοποιούνται με την μέθοδο του σοκ. Η Ευρωζώνη και η ΕΕ δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση, γεγονός που θέτει σε ισχυρή δοκιμασία την ευρωπαϊκή στρατηγική της αστικής τάξης. Τα κεντρικά επιτελεία τους έχουν βάσιμους φόβους για νέο παροξυσμό και επέκτασή της ακόμα και στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες με κίνδυνο τη γενική αστάθεια.
Αναπτύσσονται σοβαρές διεργασίες αναδιάταξης των συσχετισμών στο εργατικό κίνημα που θα επηρεάσουν και την αριστερά. Ο κόσμος της δουλειάς στην κυριολεξία «βράζει»! Δυναμώνει η τάση σε τμήματα του εργαζόμενου κόσμου να παίρνει την υπόθεση στα χέρια του. Αρχίζει να αποκτά αυτοπεποίθηση για την οργάνωση του αγώνα, την δυνατότητα η πάλη του ν’ αλλάξει την πολιτική σκηνή, να ανατρέψει την αντεργατική λαίλαπα.»
Όπως εκτιμά η Π.Ε. του ΝΑΡ «Σε αυτό το ελπιδοφόρο εργαστήρι των δρόμων, των γενικών συνελεύσεων, των μικρών και μεγάλων απεργιών και της τεράστιας συζήτησης στους χώρους δουλειάς καθοριστικό ρόλο θα παίξουν εκείνες οι δυνάμεις, οι ιδέες και οι μορφές δράσης που χωρίς να μασάνε τα λόγια τους ενισχύουν την αυτοοργάνωση και αυτενέργεια του κόσμου, προωθούν την αγωνιστική ταξική ενότητα στη βάση, θέτουν καθαρά την τακτική και στρατηγική του κινήματος για μια νικηφόρα αντικαπιταλιστική απάντηση στην κρίση. Ανεβαίνει αντικειμενικά ο πολιτικός ρόλος του κινήματος και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, ως καταλύτης ανατροπών, πολιτικών εξελίξεων και αναβάθμισης της δράσης της εργατικής τάξης και της νεολαίας στη συνολική πάλη του λαού.»
Σοβαρό πολιτικό ζήτημα τονίστηκε στην Π.Ε., είναι η εκπόνηση σχεδίου για την κλιμάκωση των απεργιών και γενικά των αγώνων. Το σχέδιο αυτό απαιτεί σύνθετη πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική -συνδικαλιστική δράση για τη δημιουργία ανεξάρτητου πολιτικού εργατικού κέντρου από τους αγωνιζόμενους. Δεν αρκεί η απλοϊκή διατύπωση του αιτήματος για «απεργία διαρκείας» χωρίς συζήτηση για το πολιτικό περιεχόμενο, το φορέα και τις διαδικασίες εργατικού ελέγχου στην προώθηση αυτών των ανώτερων μορφών της ταξικής πάλης. Στην κατεύθυνση αυτή, στην Π.Ε. καταλήχθηκε σχέδιο δράσης των δυνάμεων του ΝΑΡ για το εργατικό κίνημα σε όλα τα επίπεδα.
Στο εσωτερικό της αριστεράς εντείνονται οι αναταράξεις. Η αιτία είναι κυρίως πολιτική και έχει να κάνει με την τοποθέτηση απέναντι στα επίδικα της κρίσης, της αστικής επίθεσης, της αναγκαίας γραμμής ανατροπής και του σχεδιασμού της δράσης στο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πως αρνούνται να προσφέρουν συναίνεση. Ωστόσο σε πολιτικές στιγμές σαν τις σημερινές, κρίσιμες πολιτικές κινήσεις από τα πάνω - κάθε άλλο παρά συμβολικές (παρουσία ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή στην ομιλία του Όλι Ρέν, αποδοχή ΚΚΕ για συνάντηση Παπαρήγα με πρωθυπουργό την παραμονή της Πανεργατικής Απεργίας), η άρνηση προώθησης της κοινής δράσης στο κίνημα και – κυρίως - η αποστασιοποίηση ή/και πολεμική σε ένα πρόγραμμα ρήξης με τις βασικές πλευρές της κυρίαρχης πολιτικής, αποδεικνύουν πως η κοινοβουλευτική αριστερά δεν πρόκειται να κινηθεί σε μια αντικαπιταλιστική γραμμή ανατροπής.
Ο ρόλος και τα καθήκοντα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναβαθμίζονται σημαντικά. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκροτεί πλέον έναν διακριτό και αναγνωρίσιμο πόλο στην αριστερά και την κοινωνία. Η Π.Ε. συζήτησε έναν σχεδιασμό για την πολιτική και οργανωτική αναβάθμιση της, τις διαδικασίες συγκρότησής της, εν΄ όψει των πρωτοβουλιών που σχεδιάζει το επόμενο διάστημα το μέτωπο αλλά και την πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την άνοιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lesvos Blogs