Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στο δήμο Λέσβου

Η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά καταγγέλλει την πρόθεση της δημοτικής αρχής του Δ. Βουνάτσου να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες καθαριότητες και αποκομιδής σκουπιδιών στο δήμο Λέσβου.

Το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση δεν είναι αρκετό για να καλύψει την αλήθεια: οι δημοτικές αρχές στη Μυτιλήνη όλα τα προηγούμενα χρόνια δημιουργούσαν τους όρους της κρίσης εμποδίζοντας με κάθε δυνατό τρόπο τη συγκρότηση μιας αποτελεσματικής υπηρεσίας καθαριότητας. Κύριος μοχλός αυτού του σχεδιασμού η υποστελέχωση καθώς στην καθαριότητα πρακτικά δεν γίνονταν προσλήψεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αδιέξοδο. Ανάλογο είναι και το αδιέξοδο στο υπόλοιπο νησί, το οποίο προέκυψε από τις υποδομές του αποτυχημένου μοντέλου Καποδίστρια που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ το 1998. Αυτή η πολιτική είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μια διαχειριστική λογική από την οποία και η αριστερά στη Λέσβο δεν μπόρεσε να διαχωριστεί με ουσιαστικό τρόπο.

Η υπόθεση αναδεικνύει όμως και κάτι πολύ σημαντικότερο: τη χρεοκοπία του Καλλικράτη. Το μοντέλο αυτοδιοίκησης που επέβαλε η κυβέρνηση στα πλαίσια της πολιτικής του Μνημονίου ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ δεν επιτρέπει την οργάνωση δημόσιων υπηρεσιών και επιβάλλει είτε την ιδιωτικοποίηση στην περίπτωση πιθανού κέρδους για επιχειρήσεις ή την αδράνεια. Σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζει την παροχή υπηρεσιών από τους δήμους ως διαφυγόντα κέρδη για τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εξάλλου είναι επιλογή του ΠΑΣΟΚ η αποκομιδή και διαχείριση σκουπιδιών να γίνει ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, όπως φάνηκε στην περίπτωση της Κερατέας. Όσο ψέμα ήταν η διαβεβαίωση Ραγκούση ότι με τον Καλλικράτη θα εξοικονομηθούν λόγω καλύτερης οργάνωσης εκατομμύρια ευρώ για την αυτοδιοίκηση, άλλο τόσο ψέμα είναι ότι οι δήμοι δεν έχουν λεφτά λόγω κρίσης. Δεν έχουν λεφτά επειδή ο Καλλικράτης φτιάχτηκε για να παραδοθούν όλες οι λειτουργίες των δήμων στην κερδοσκοπία.

Με δυο λόγια η δημόσια υγεία και το περιβάλλον μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, το επιχειρηματικό κέρδος σε πρώτη και η κοινωνία εκβιάζεται να αποδεχτεί νέα χαράτσια για έχει υπηρεσίες που ο δήμος θα μπορούσε να προσφέρει δωρεάν, πιο αποτελεσματικά και με μικρότερο κόστος, όπως δείχνει η ελληνική και διεθνής εμπειρία και προτείνουν επιστήμονες και οι φορείς των εργαζομένων.

Αποδεικνύεται τέλος ότι ο Καλλικράτης δεν αντιμετωπίζεται με προεκλογικές κορώνες και μεγάλα λόγια σαν και αυτά που είχαμε σε αφθονία από το δήμαρχο Δ. Βουνάτσο και την παράταξή του. Χρειάζεται πολιτικές επιλογές ρήξης με τον Καλλικράτη και την πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ, σύγκρουση με την κυβέρνηση. Προϋποθέτει τη συζήτηση και τη στράτευση της κοινωνικής πλειοψηφίας που μόνο διαδικασίες λαϊκών συνελεύσεων μπορούν να πετύχουν κι όχι το άβουλο, γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό δημοτικό συμβούλιο. Η δημοτική αρχή, πολύ μακριά από τέτοιου είδους λογικές, όχι απλά δεν καταφέρνει να διαφοροποιηθεί από τον Καλλικράτη, αλλά τελικά υλοποιεί και τις πιο αντιλαϊκές πλευρές του όπως η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας.

Καμιά ιδιωτικοποίηση και άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών καθαριότητας, είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα για να δοθεί λύση.

Για να πετύχει η κοινωνία λύσεις με μόνιμο χαρακτήρα, που θα σέβονται τον άνθρωπο και το περιβάλλον, σε ένα πλαίσιο με εργασιακές σχέσεις αξιοπρεπείς, καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους κοινωνικούς φορείς της Λέσβου σε αγώνα:

  • Ρήξη με τον Καλλικράτη για να καταργηθεί το συντομότερο δυνατό, πριν συσσωρεύσει καταστροφικά αδιέξοδα.

  • Να μην πληρωθεί το χρέος-Παύση πληρωμών. Οι δημόσιοι πόροι να αξιοποιηθούν για τις κοινωνικές ανάγκες κι όχι για τους τοκογλύφους.

  • Να καταργηθούν τα Μνημόνια και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας.

  • Πάλη για την ανατροπή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που είναι αντίπαλος της κοινωνικής πλειοψηφίας σε κάθε πλευρά της ζωής, και στην καθαριότητα των δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lesvos Blogs