Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Αγώνας για την κοινωνία η μάχη των εργαζομένων στην υγεία ενάντια στην πολιτική διάλυσης από Λοβέρδο-ΠΑΣΟΚ-Τρόικα

Ανακοίνωση της Ανταρσίας στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά

Η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, που με αποφάσεις των σωματείων τους προχωρούν σε κινητοποιήσεις την Τετάρτη 20 Ιουλίου.

Ο αγώνας τους δεν αφορά μόνο την αυτονόητη διεκδίκηση για αποδοχές και συνθήκες εργασίας με αξιοπρέπεια. Αφορά και το γεγονός ότι η αντιλαϊκή πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ με τα Μνημόνια 1 και 2, καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας, αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σαν προνόμιο και τις δαπάνες για την υγεία σαν διαφυγόντα κέρδη για τον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Η κυβερνητική πολιτική με βασικό εκφραστή στην υγεία τον εξεστρεμιστή νεοφιλελεύθερο Α. Λοβέρδο προχωρά στο λεγόμενο «υγειονομικό χάρτη» που στην πραγματικότητα δεν είναι παρά οδικός χάρτης προς το γκρεμό για μια ολόκληρη κοινωνία που της αφαιρείται το δικαίωμα στην υγεία. Το ΠΑΣΟΚ γυρνά τη δημόσια υγεία στην εποχή της δεκαετίας του 1950, όταν στην κατεστραμένη από τον πόλεμο Ελλάδα τα προβλήματα υγείας ισοδυναμούσαν με οικονομική καταστροφή και θάνατο.

Ο Α. Λοβέρδος επικαλούμενος ψευδή και κατασκευασμένα στοιχεία υλοποιεί την πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ που σημαίνει:

  • μείωση για πρώτη φορά μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για τις οργανικές κλίνες από 46.000 σε 35.000 και τις λειτουργούσες από 36.000 σε 32.000. Παράλληλη μείωση των κλινικών του ΕΣΥ από 2.000 σε 1.670.
  • κλείσιμο/υποβάθμιση σε 20 μικρά νοσοκομεία.
  • πώληση 560- 600 κλινών – φιλέτα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
  • κλείσιμο του 10% των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, τη στιγμή που η έλλειψή τους κοστίζει το θάνατο 2.500 νέων ανθρωπων το χρόνο.
  • μετακινούνται 600 γιατροί χωρίς να λογαριάζει κανείς αν έχουν ανάγκες και υποχρεώσεις, ενώ η Ομοσπονδία των Νοσοκομειών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εκτιμά που έρχονται απολύσεις 9.000 ιατρών και 26.000 νοσηλευτών.
  • υποβαθμίζεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη, καθώς τα Κέντρα Υγείας θα είναι πλέον δύο τύπων με 24ωρη και 16ωρη λειτουργία, λες και η ανάγκη για υγεία μπορεί να κάνει 8ωρο διάλλειμα.

Για το Βόρειο Αιγαίο συγκεκριμένα αυτό σημαίνει

  • Υποβάθμιση για το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με μείωση των οργανικών κλινών από 250 σε 230, μείωση των λειτουργουσών κλινών από 237 σε 194 (ποσοστό 20%) και πώληση των 4 σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οι χειρουργικές και οι παθολογικές κλινικές συγχωνεύονται με αποτέλεσμα δύο προβληματικές υπερμεγέθεις κλινικές με 40 και 52 κλίνες.
  • Ενώ λείπει κάθε λογική ανάπτυξης του “Βοστάνειου”, αυτό «συγχωνεύεται» με το Νοσοκομείο Λήμνου, όπου θα μειωθούν οι λειτουργούσες κλίνες από 92 σε 66, με στόχο τη μείωση της χρηματοδότησης και τελικά την υποβάθμιση των δύο νοσοκομείων.
  • Παρόμοια είναι η πρόβλεψη για τα νοσοκομεία Σάμου και Ικαρίας. Αντί να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, με τη «συγχώνευση» του νοσοκομείου Ικαρίας σε αυτό της Σάμου έχουμε και πάλι το φαινόμενο της «δίδυμης υποβάθμισης» μέσα από τις περικοπές δαπανών κλπ.
  • Μειώνονται οι εφημερεύοντες γιατροί και οι νοσηλευτές βάρδιας. Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι προφανείς. Παράλληλα με την εφημερία Τομέα αντί του ειδικού ιατρού, μειώνει τον αριθμό των εφημερευόντων ιατρών και οδηγεί στο εξωφρενικό σημείο να καλείται άσχετη ειδικότητα να εξετάσει το επείγον περιστατικό.

Η μόνη λύση για τη δημόσια υγεία είναι η υλοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων στον κλάδο της υγείας. Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό, τα σωματεία, τις λαϊκές συνελεύσεις και τους συλλογικούς φορείς του Β. Αιγαίου σε πάλη για ανατροπή της πολιτικής Λοβέρδου στην υγεία: Καμία μείωση κλινών, καμία συγχώνευση κλινικών και νοσοκομείων, καμία υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας. Όχι στην υπονόμευση του συστήματος εφημεριών. Να σταματήσει η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις. Καμιά ιδιωτικοποίηση. Να καταργηθεί το 5ευρω και κάθε σχετική δαπάνη για τον ασθενή

Η λύση αυτή προϋποθέτει την πάλη για την ανατροπή της πολιτικής ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ, την κατάργηση των Μνημονίων, του Μεσοπρόθεσμα και όλου του νομικού οπλοστασίου της κοινωνικής λεηλασίας. Να ανατραπεί η κυβέρνηση που οργανώνει τη βαρβαρότητα των Μνημονίων.

Όρος ζωής γίνεται η αποδέσμευση από ευρώ και ΕΕ και η παράλληλη διαγραφή του χρέους που είναι το εργαλείο υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής και παύση πληρωμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lesvos Blogs