Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Τα πλούτη τους = η φτώχεια μας



Προκήρυξη του ΝΑΡ για τα νέα μέτρα και την αντεργατική επίθεση
. Διαβάστε την προκήρυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πατώντας εδώ.

Εργάτες – εργάτριες, άνεργοι, νέοι και νέες
Προκλητικά και χωρίς κανένα όριο, «αυτοί που αρπάζουν το φαΐ από το τραπέζι» διαδίδουν πως απαιτούνται σκληρές θυσίες από το λαό γιατί δεν υπάρχει πλούτος! Όμως, μόνο τα τελευταία 12 χρόνια, το συνολικό ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 60%. Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει τεράστιος συσσωρευμένος πλούτος αλλά τα ταμεία είναι άδεια και οι τσέπες μας επίσης. Ποιοι έχουν τέλος πάντων τα λεφτά; Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα:
· 30.000 ελληνικές οικογένειες διαθέτουν περίπου 50 δις € στα private banking των τραπεζών ενώ άλλα 40 δις € έχουν καταθέσει έλληνες πολίτες στο εξωτερικό. Μάλλον δημόσιοι υπάλληλοι θα ’ναι!
· Μόνο οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες είχαν κέρδη 11,8 δις € το 2009, 10 δις το 2008 και 11,3 δις το 2007.
· Η Εθνική Τράπεζα την τελευταία πενταετία είχε κέρδη 6,3 δις €.
· 4000 περίπου ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει σχεδόν 20 δις € στο εξωτερικό, από τα οποία τα 16 δις στα Βαλκάνια.
· Την τετραετία 2004 – 2008 από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 35% σε 25 %, χαρίστηκαν στις μεγαλοεπιχειρήσεις πάνω από 5,1 δις .
· Οι 10.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες ελληνικών συμφερόντων διακινούν γύρω στα 500 δις € και το δημόσιο χάνει ετησίως από φόρους 6 δις.
· Κάθε χρόνο οι καταναλωτές πληρώνουν και οι επιχειρήσεις εισπράττουν αλλά δεν αποδίδουν, περί τα 6 με 6,5 δις € από ΦΠΑ.
· Η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών φτάνει τα 8 δις € ετησίως. Πάνω από 5.000 επιχειρήσεις οφείλουν 31 δις € στο δημόσιο.
· Και πάνω που πήγαν να μας πείσουν πως «δεν υπάρχει σάλιο», αγόρασαν 6 γαλλικές φρεγάτες κόστους 2,5 δις €, για να υπερασπίζουν τα «εθνικά μας δίκαια» ανοιχτά της Σομαλίας και στον Περσικό κόλπο.Που προστίθενται στα 6,5 δισ. Ευρώ ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες, όπως αυτές υπαγορεύονται από τις ανάγκες της ΕΕ και τις στρατηγικές του ΝΑΤΟ.
Χώρια οι μίζες και τα σκάνδαλα (Siemens, Βατοπέδι, δομημένα ομόλογα, διαγραφή προστίμου 5,5 δις € της «Ακρόπολης»), χώρια τα 28 δις € που τέθηκαν στη διάθεση των τραπεζών και τώρα τα χρησιμοποιούν για να δανείσουν το κράτος σαν κοινοί τοκογλύφοι.
.
Οι χορτάτοι μιλούν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θα ’ρθουν!
Επιτέλους! Αυτό αναφώνησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλος, μετά το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ενθουσιάστηκε από τη σκληρότητα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν. Τώρα που μπήκαμε σε επιτήρηση θα πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκε σε μια έκθεση στο Λονδίνο κι αγόρασε ένα πίνακα 1,5 εκατ. $. Όσα θα βγάλει ένας εκπαιδευτικός δουλεύοντας 60 χρόνια ή ένας εμποροϋπάλληλος δουλεύοντας 80 χρόνια! Είναι να μη χαίρεται με τη σκληρή λιτότητα και με την επιτήρηση; Να μην είναι περήφανος γι’ αυτούς που εκπροσωπεί;
Τους έλληνες εφοπλιστές, που ελέγχουν σχεδόν το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 40,9% της κοινοτικής ναυτιλίας. Που με τις δικές μας, τις λαϊκές αποταμιεύσεις χρηματοδοτείται «το «θαύμα» της ελληνικής ναυτιλίας. Μόνο το 2009, χρονιά κρίσης, η Εθνική Τράπεζα τους έχει δανείσει 3,5 δις € και η Πειραιώς 2 δις €.
Τους επιχειρηματίες Κροίσους με τα διακόσια είκοσι ιδιωτικά αεροπλάνα που είναι καταγεγραμμένα στα ελληνικά νηολόγια (χώρια όσα είναι σε νηολόγια του εξωτερικού και χώρια τα κότερα και τις θαλαμηγούς που στοιχίζουν εκατομμύρια ευρώ). Τα έξοδα συντήρησης μόνο ενός τέτοιου αεροσκάφους φτάνουν 1 με 1,5 εκατ. € το χρόνο!
Τον Β. Ρέστη που αγόρασε το πιο αναγνωρίσιμο τουριστικό αξιοθέατο του Μαυροβουνίου, το νησάκι του Αγ. Στεφάνου, ξοδεύοντας 30 εκ. € και σχεδιάζει να επενδύσει 50 εκ. χτίζοντας βίλες σε αυτό.
Τους μεγαλοξενοδόχους που σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, από το Μάρτη του 2005 ως τον Οκτώβρη του 2009, είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο (Ν. 3290/04) 1790 προϋπολογισμού 5,7 δις € και επιδοτήθηκαν με 2,5 δις €. Δηλαδή το 44% ήταν από δικά μας λεφτά!!! Η ακριβότερη σουΐτα στον κόσμο νοικιάζεται 50.000$ και είναι του Grand Resort στο Λαγονήσι Αττικής!
Πλούτος υπάρχει αλλά όχι για μας. Εμείς τον «γεννήσαμε» αλλά δε μας ανήκει. Εμάς θέλουν να γονατίσουν γιατί ξέρουν πως «αν δεν γονατίσει η καμήλα δεν την φορτώνουνε».
Εργάτες – εργάτριες, άνεργοι, νέοι και νέες
Μπορεί να ζούμε όλοι στην ίδια χώρα αλλά είμαστε δυο διαφορετικοί και αντίθετοι κόσμοι!
Από τη μια ένας κόσμος σπατάλης, χλιδής, σαπίλας και παρακμής: τραπεζίτες, επενδυτές, golden boys, βιομήχανοι κι εφοπλιστές, πολυτελείς επαύλεις, χειροποίητες Bentley και θηριώδη Hummer, διαμάντια και τσάντες Luis Vitton και Hermes, η Μύκονος, το Κολωνάκι και η Εκάλη, σαλέ και σούσι μπαρ, χαριτωμένοι μόδιστροι και «καλλιτεχνάδες διανοούμενοι λινάτσες». Αυτοί, με την κυβέρνηση του μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία, το ΛΑΟΣ και τη χούντα των ΜΜΕ, τρομοκρατούν το λαό για να σκύψει το κεφάλι. Για να μπει το κίνημα και κάθε ριζοσπαστική ανατρεπτική τάση στο γύψο.
Αυτοί τα κάνουν «πλακάκια»με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, τους καλούν δήθεν για να μας «σώσουν με την τεχνογνωσία τους». Με τους τρεις επικεφαλής σοσιαλδημοκράτες, (Στρος, Αλμούνια, Τρισέ), μεταχειρίζονται τον ελληνικό λαό ως πειραματόζωο, στον σκυλοκαυγά ευρώ - δολαρίου – γιεν, στις ενδοοικογενειακές ιμπεριαλιστικές τους αντιθέσεις!
Από την άλλη ο κόσμος της εργασίας, οι δημιουργοί του πλούτου, για τους οποίους προορίζουν λιτότητα, ανεργία, απολύσεις, τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, ανασφάλιστη εργασία, μερική απασχόληση και δουλεμπόριο, συντάξεις των 400€, μισθούς των 700€, σύνταξη στα 67, βενζίνη στο 1,5 €, κομμένο 14ο μισθό, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, φορολογική αφαίμαξη. Ο ελληνικός λαός τελεί πλέον υπό την τριπλή κατοχή, της ελληνικής αστικής τάξης και των κομμάτων της (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ, ΛΑΟΣ), της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ!
Οι κυβερνήσεις είναι με τις αγορές και οι αγορές με τις κυβερνήσεις!
Όπως οι μαυραγορίτες στην κατοχή εκμεταλλεύονται τη βαθιά κρίση του καπιταλισμού για να καταργήσουν ιστορικά εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες, ιδρώτα και αίμα.
Το σενάριο μιας πτώχευσης υπονοείται στα ημερήσια ανακοινωθέντα των Βρυξελλών, ψιθυρίζεται στα λόμπι των αγορών του χρήματος, λέγεται ανοικτά ή έμμεσα στα γραφεία των τραπεζικών ιδρυμάτων, πάει παντού και σπέρνει το φόβο!
Σαν κριτήριο γι' αυτή προβάλλεται το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα (12%). Όμως στις 20 από τις 27 χώρες της ευρωζώνης έχει κινηθεί η «διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος», ανάμεσα τους η Αγγλία 12%, η Γερμανία 5%,, Γαλλία 8%, Ισπανία 11%., αλλά και των ΗΠΑ 10,2%!
Προβάλλεται επίσης το υψηλό δημόσιο χρέος που οφείλεται – λένε - στις λαϊκές παροχές και στις κοινωνικές δαπάνες! Όμως το δημόσιο χρέος, από 28-30 % του ΑΕΠ που ήταν τη δεκαετία του 70 ανέβαινε από το 80 και μετά σταθερά, με Παπανδρέου ή Μητσοτάκη, παρά τη διαρκή λιτότητα, για να φτάσει το 114% το 2010.Πηγές του είναι το σκάνδαλο των προβληματικών, οι φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, οι εισφοροδιαφυγές και φοροδιαφυγές, οι υψηλές στρατιωτικές δαπάνες, οι μίζες και οι ρεμούλες!
Ο φαύλος κύκλος χρέους, δανεισμού, τοκογλυφίας, αντεργατικής επιδρομής δε θα σταματήσει ποτέ αν τους αφήσουμε! Το έλλειμμα και το χρέος είναι ολοδικά τους! Να μην υποκύψουμε στις απειλές και τους εκβιασμούς τους. Να καταλάβουμε το παιχνίδι τους!
Με τη συνέχιση αυτής της πολιτικής και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οδηγούμαστε επί της ουσίας στη χρεοκοπία! Πριν απ’ όλα με τη μαζική πτώχευση των εργαζομένων, την εκτίναξη της ανεργίας αλλά και την εξαφάνιση ολόκληρων κλάδων της παραγωγής, λόγω των προτεραιοτήτων του ελληνικού κεφαλαίου, του ληστρικού δανεισμού και των επιτοκίων, του διεθνούς καπιταλιστικού καταμερισμού εργασίας.
Η πολιτική που εκτίναξε την εκμετάλλευση, κάνοντας τους πλούσιους προκλητικά πλουσιότερους και τους φτωχούς…περισσότερους και φτωχότερους αυτή η βάρβαρη ταξική πολιτική ήταν που επιτάχυνε την καπιταλιστική κρίση. Αυτή η ίδια πολιτική που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις πριν την κρίση δεν μπορεί «να μας σώσει»!
Εργάτες – εργάτριες, άνεργοι, νέοι και νέες
Η δικτατορία των αγορών και των κυβερνήσεων, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να ανατραπούν! Οι αναδιαρθρώσεις του ολοκληρωτικού καπιταλισμού να μην περάσουν!Αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ!
· Απειθαρχία στις δεσμεύσεις της ΟΝΕ, του Μάαστριχ και της Λισσαβόνα που στο όνομα της«νομισματικής σταθερότητας» επιβάλλουν λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία. Όχι στην πολιτική και οικονομική επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
· Κάτω το Σύμφωνο Σταθερότητας και οι τοποτηρητές του.
· Να μην πληρωθούν τα 12 δις. ευρώ ετήσιοι τόκοι για το δημόσιο χρέος που αναπαράγεται μέσα από τα διαρκή παιχνίδια μιας χούφτας χρηματιστών, «αξιολογητών» και τραπεζιτών απατεώνων! Είναιχιλιοπληρωμένο από τους εργαζόμενους ενώ δεν δημιουργήθηκε από αυτούς.
· Όχι στην πολιτική κρατικής ενίσχυσης των τραπεζιτών και λεηλασίας των εργαζόμενων. Να περιέλθουν στο δημόσιο οι τράπεζες λειτουργώντας με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο και έξω από τους νόμους της αγοράς.
· Πάλη κατά του αντιδραστικού κύματος ιδιωτικοποιήσεων. Να γίνουν δημόσιοι οι στρατηγικοίτομείς της οικονομίας, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Καθολική δημόσια υγεία και εκπαίδευση.
· Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Απαγόρευση των απολύσεων. Μείωση του χρόνου εργασίας.Υπεράσπιση των ανέργων, επίδομα ανεργίας ίσο με τον βασικό μισθό που διεκδικούμε (ή τον μισθό απόλυσης), χωρίς προϋποθέσεις. Παραγραφή των δανείων τους.
· Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση του κεφαλαίου. 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό σε δημόσιο καιιδιωτικό τομέα. Αφορολόγητο όριο 40.000 για κάθε οικογένεια. Φορολόγηση στο κεφάλαιο και κατάργηση τωνφοροαπαλλαγώνεπενδυτικών κινήτρων» (συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας), φορολόγηση της μεγάληςιδιοκτησίας και των ειδών πολυτελείας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και διατίμηση στατρόφιμα και τα άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.
· Άμεση μείωση των στρατιωτικών δαπανών, απόσυρση από όλες τις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες και το ΝΑΤΟ.
Στο αντεργατικό τσουνάμι που έρχεται είναι καταστροφική η αυταπάτη για ένα «καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο» και «δημοκρατικούς κανόνες» στην Ε.Ε. όπως υποστηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Στα ίδια αδιέξοδα καταλήγει η περιχαρακωμένη λογική του ΚΚΕ που περιορίζεται σε μαχητικά εργατικά αιτήματα και «αντιμονοπωλιακή φιλολογία», χωρίς πολιτικούς στόχους ανατροπής και μέτωπο ρήξης με την Ε.Ε. και τον καπιταλισμό.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!
-ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ, ΔΙΑΡΚΗ, ΑΝΕΝΔΟΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!
-ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ. ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ
-ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΟΣΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΑΧΟΝΤΑΙ ΕΥΘΕΩΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΑΣ ΕΚΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
-ΜΕ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΡΕΥΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
-ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
Για να επιστρέψει πάνω από την Ευρώπη το φάντασμα που κάποτε πλανιόταν, όπως έλεγε ο Μαρξ.Ενάντια στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, που βασίζεται στη βία της ελάχιστης μειοψηφίας απέναντι στην εργαζόμενη πλειοψηφία. Για την κομμουνιστική προοπτική της εποχής μας!
.
Νέο Αριστερό Ρεύμα, Φεβρουάριος 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lesvos Blogs