Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Πετυχημένη εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου στο Δίαυλο

Με επιτυχία έγινε η εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου στο "Δίαυλο" την Τετάρτη 26 Μάη. Η εκδήλωση με θέμα την πάλη για την ανατροπή της πολιτικής ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ ξεκίνησε με τις εισηγητικές τοποθετήσεις των Παναγιώτη Σωτήρη (διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιου Αιγαίου) και Αντώνη Δραγανίγου (μέλους του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών), μελών του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μιλώντας ο Παν. Σωτήρης για όσα συμβαίνουν στις μέρες υπογράμμισε ότι αν και η διόγκωση του χρέους αφορά μεγέθη υποθετικά, η λεγόμενη διόρθωση αφορά ζωές, οι οποίες καταστρέφονται. Σε αυτές τις συνθήκες η αντικαπιταλιστική Αριστερά προτείνει στο κίνημα τρεις βασικούς άξονες: ο πρώτος αφορά τη διαγραφή του χρέους και την παύση πληρωμών, ώστε η στάση πληρωμών να μη γίνει αργότερα με τους όρους του κεφαλαίου, με τη μορφή της αναδιάρθρωσης του χρέους. Ο δεύτερος είναι η σαφής ρήξη με την ΕΕ, την ΟΝΕ και την ευρωζώνη, καθώς δεν επιτρέπονται πια αυταπάτες για μια "άλλη ΕΕ" κλπ. Ο τρίτος είναι η άμεση ανάγκη της εθνικοποίησης των τραπεζών και της αναδιανομής του πλούτου.
Ο Αντ. Δραγανίγος αφού αναφέρθηκε στην αγωνιστική εμπειρία των τελευταίων μηνών και την απεργία-ορόσημο στις 5 Μάη, μίλησε για τις ριζικές μεταβολές στην κοινωνική συνείδηση που αμφισβητεί σε μεγάλο βαθμό και με μαζικό τρόπο πλέον θεμελιώδη στοιχεία της κυριαρχίας του κεφαλαίου, όπως η ΕΕ, ο κοινοβουλευτισμός, ο ίδιος ο καπιταλισμός. Σε αυτή την εποχή νέας μαζικής πολιτικοποίησης, η αντικαπιταλιστική Αριστερά προκρίνει τη λογική της κλιμάκωσης, με ένα εργατικό κίνημα μαχητικό και απεργιακό στη φυσιογνωμία και πολιτικό στα χαρακτηριστικά. Που θα έχει τη δύναμη να θέτει πολιτικά αιτήματα, όπως η στάση πληρωμών και η διαγραφή του χρέους, ανοίγοντας έτσι και μια νέα εποχή όπου θα τεθεί το θέμα του χαρακτήρα της εξουσίας και της αντικαπιταλιστικής ανατροπής.
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε μια πλούσια συζήτηση στην οποία η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα δώσει συνέχεια τόσο στους αγώνες όσο και στις πολιτικές πρωτοβουλίες διαλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lesvos Blogs