Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Μπροστά σε νέες προκλήσεις

Εγκρίθηκε στο Μίλωνα η πρόταση για Πανελλαδική Συνδιάσκεψη το Φλεβάρη

Του ΤΑΣΟΥ ΚΑΤΙΝΤΣΑΡΟΥ

Πραγματοποιήθηκε η παναθηναϊκή συνέλευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Κυριακή, 29 του Νοέμβρη, στο γήπεδο του Μίλωνα, στη Νέα Σμύρνη. Περίπου 500 αγωνιστές παρακολούθησαν την εισήγηση του Συντονιστικού και τις τοποθετήσεις όλων των συνιστωσών δεκάδων μελών των τοπικοί και κλαδικών επιτροπών του εγχειρήματος.
Παρά τα προβλήματα (άσχημη ακουστική του χώρου, μεσημεριανή ώρα έναρξης κυριακάτικα κ.λπ.), η συνέλευση κράτησε επί 5ωρο και ανέδειξε όλες τις μεγάλες δυνατότητες αλλά και τις δυσκολίες που περικλείει το μετωπικό εγχειρημα της αντικαπιταλισιικής Αριστερας.
Εκ μέρους του Συντονιστικού την κεντρική εισήγηση παρουσίασε ο Σπ. Δρίτσας, εκτιμώντας αναλυτικά την κοινωνική και πολιτική συγκυρία και παρουσιάζοντας τους στόχους και τα καθήκοντα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (διαβάστε την εισήγηση στην ιστοσελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Χαρακτηριστικά, εντοπίζοντας τον κεντρικό πολιτικό στόχο, ο εισηγητής ανέφερε:
«Αυτό όμως ορίζει και την πρόκληση για τις δυνάμεις που αναφέρονται στην αντικαπιταλιστική προοπτική, στον τόπο μας και διεθνώς. Να μπορέσουν να ανακόψουν την προσπάθεια "φυγής προς τα εμπρός των αστών", να μετασχηματίσουν την οργή και την αγανάκτηση σε αγωνιστική διεκδίκηση και τις κοινωνικές εκρήξεις σε κινήματα ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής, να ανοίξουν το δρόμο για ρήξεις και ανατροπές σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Η καταλυτική παρουσία και μαζική δράση μιας Αριστεράς αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής για την απόκρουση των επιθέσεων και την υπεράσπιση και διευρυνση κατακτήσεων και δικαιωμάτων είναι σήμερα αναγκαία συνθήκη εάν θέλουμε πραγματικά η αντικαπιταλιστική ανατροπή να είναι η απάντηση τόσο στην κρίση όσο και στην προσπάθεια των αστών για διέξοδο από αυτήν».
Στη συνέχεια, το λόγο πήραν εκπρόσωποι όλων των οργανωμένων συνιστωσών του μετώπου, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι τοπικών ή κλαδικών συνελεύσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αξίζει να αναφερθεί πως όλες οι οργανώσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα είχαν καταθέσει γραπτά τις απόψεις και τις προτάσεις τους για τη συνέχεια και την πολιτική και οργανωτική αναβάθμιση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αρκετές συνελεύσεις επίσης είχαν καταλήξει σε πρωτες αποφάσεις και προτάσεις (εκπαιδευτικοί, Βύρωνας, Ζωγράφου, Αν. Αττική, Νέα Σμύρνη κ.λπ.).
Με λίγες λέξεις, όλος ο προβληματισμός του δυναμικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμπυκνώνεται στο πώς θα γινει κατορθωτό το αμέσως επόμενο διάστημα να περάσουμε σε μια αναβαθμισμένη πολιτική και οργανωτική παρουσία της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Αριστεράς. Στη βάση αυτή, εγκρίθηκε η πρόταση του Συντονιστικού για μια Πανελλαδική Συνδιάσκεψη το Φλεβάρη, ως πρώτο σημαντικό βήμα πολιτικής και οργανωτικής ανόδου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Για την εξυπηρέτηση αυτής της ανάγκης τονίστηκε απ' όλες σχεδόν τις πλευρές τόσο η αναγκαιότητα νέων πολιτικών πρωτοβουλιών στο μαζικό κίνημα όσο και η ενιαία δράση όλων στα κοινωνικοπολιτικά οχήματα των χώρων (συνδικαλιστικά, σπουδαστικά, τοπικά κ.λπ.), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις άμεσες πρωτοβουλίες για την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 7ης Δεκεμβρίου και στη συμβολή για την πραγματοποίηση πανεργατικής απεργίας ως απάντηση στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό στις 17 Δεκέμβρη.
Δεν έλειψαν, ωστόσο, οι ενστάσεις και οι διαφορετικές προσεγγίσεις, κυρίως όσον αφορά στους ρυθμούς και τον τρόπο που οργανώνεται και δρα το μετωπικό εγχείρημα, Ωστόσο, υπάρχει από όλους η θέληση να κατακτηθεί η απαιτούμενη εκείνη ωριμότητα για μια δημιουργική απ' όλες τις πλευρές συζήτηση και αναζήτηση υπέρβασης των σημερινών αδυναμιών. Είναι φανερό, πως οι αναγκαιότητες του ίδιου του κινήματος και η προσπάθεια να ανταποκριθεί σε αυτές, θα αποτελέσουν και το μέτρο για την επιτυχημένη συνέχεια και την αναβαθμισμένη παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Από το αν δηλαδή θα ανταποκριθεί, έστω και με σχετική επάρκεια, στους μεγάλους τριγμούς και τις αναστάτωσεις που βρίσκονται μπροστά μας, ειδικά στην Αριστερά, πρωτίστως στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ΚΚΕ.
Η ίδια η μεγάλη επιθεση, που ήδη έχει ξεκινήσει το κεφάλαιο και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο, αποτελεί και το «γήπεδο» μέσα στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μια πολιτική αντικαπιταλιστική απάντηση ικανή να γίνει ο μοχλός μετασχηματισμού ευρύτερων δυνάμεων, τόσο στο μαζικό κίνημα όσο και σ' ολόκληρη την Αριστερά.
Τα πρωτα δείγματα γραφής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναμφισβήτητα έχουν δημιουργήσει ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα, αναντικατάστατο στη μέχρι τώρα πορεία του χώρου της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Αριστεράς.
Οι μεγάλες προκλήσεις όμως, όπως και οι μεγάλες δυνατότητες, βρίσκονται μπροστά μας, όχι στο απώτερο ή στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, αλλά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα...
εφημερίδα ΠΡΙΝ, 6.12.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lesvos Blogs