Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στη δυτική Μακεδονία: η διακήρυξη


ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ενάντια σε μνημόνιο - κυβέρνηση – ΕΕ & ΔΝΤ



Εργαζόμενοι/ες, Νέοι/ες, Άνεργοι, Αγρότες και επαγγελματίες


Έξι μήνες μετά την ψήφιση του καταστροφικού μνημονίου η τρόικα ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα εξαπτέρυγά τους ΛΑΟΣ και Ντόρα με την ουσιαστική συμφωνία της ΝΔ, -που δήθεν διαφωνεί αλλά θα το σεβαστεί- προσπαθούν να επιβάλουν σαν φυσική αναγκαιότητα τη φτώχια, την ανεργία και την εξαθλίωση που επιτάσσει το μνημόνιο.

Η ιερά συμμαχία των κεφαλαιοκρατών, αστικά κόμματα και βαρόνοι των ΜΜΕ με γκαιμπελίστικο τρόπο αντιστρέφουν την πραγματικότητα. Βυθίζουν στη φτώχια, την ανεργία και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους και την ίδια στιγμή οι δοσίλογοι της τρόικας μας προκαλούν με χυδαιότητα: «Το πάρτι της μεταπολίτευσης τελείωσε», «όλοι μαζί τα φάγαμε», «κυβερνούν μια διεφθαρμένη χώρα» δηλώνουν με αναλγησία.

Παραφουσκωμένοι βρικόλακες οι τραπεζίτες διεκδικούν και της τελευταίες ρανίδες αίματος του εργαζόμενου λαού. Για να γεμίσουν τα θησαυροφυλάκια, για να αποπληρώσουμε τα τοκογλυφικά τους δάνεια, για να πληρώσουμε την κρίση που αυτοί δημιούργησαν.

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

Στον αντίποδα της απογοήτευσης, της αποστράτευσης, της κομματικής περιχαράκωσης, του κοινοβουλευτικού κρετινισμού της άνευρης και χωρίς πολιτικό στόχο «αντίστασης», η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» προτείνει: Ένα ταξικό πολιτικοποιημένο εργατικό και λαϊκό κίνημα που θα βάλει φραγμό στην αντιλαϊκή λαίλαπα ανοίγοντας το δρόμο για την ανατροπή του μνημονίου σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Στον δήθεν μονόδρομο του μνημονίου απαντούμε!

  • Άρνηση πληρωμών και διαγραφή του ληστρικού τοκογλυφικού χρέους σε συμμαχία με άλλες χώρες. Άμεση έξοδος από το ευρώ, ρήξη με την ΕΕ του κεφαλαίου.
  • Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα και κάτω από εργατικό έλεγχο.
  • Γενναίες αυξήσεις μισθών και συντάξεων με σταθερή και όχι δουλεμπορική - ελαστική εργασία ώστε να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, για να αποφευχθεί η ύφεση και η καταστροφή των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων.
  • Προστασία της αγροτικής παραγωγής με ενισχύσεις στη φτωχομεσαία αγροτιά
  • Κρατικό πρόγραμμα επενδύσεων για τις λαϊκές ανάγκες με φροντίδα για την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Μεγάλη αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου στο 50% για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία.

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ

Οι θεσμοί του Καλλικράτη είναι το όχημα για να αλώσει πλήρως το κεφάλαιο Δήμους και Περιφέρειες, είναι όργανα ενός βαθιά αντιλαϊκού κράτους, αντιδραστικό συμπλήρωμα και επέκταση των μηχανισμών του. Είναι όργανα ακόμη πιο απόμακρα από τη λαϊκή παρέμβαση. Από τη γέννησή τους μετατρέπονται σε όργανα του μνημονίου.

Επιπρόσθετα θα αξιοποιηθούν για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας. Η ανταποδοτικότητα στην παροχή υπηρεσιών και ο κατακερματισμός των μονάδων παιδείας και υγείας στην ευθύνη δήμων και περιφέρειας, τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία του και το σταδιακό σταμάτημα κάθε κρατικής επιδότησης, θα μετατρέψει τις παροχές σε εμπόρευμα ακριβό για τις τσέπες του εργαζόμενου λαού. Άμεσα απαιτείται ένα λαϊκό κίνημα απαλλαγμένο από αυτοδιοικητικές αυταπάτες που θα συγκροτήσει ανεξάρτητα λαϊκά όργανα που θα παλεύουν ενάντια στους θεσμούς του Καλλικράτη και της αντιδραστικής πολιτικής που θα εφαρμόσουν.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

Οι στατιστικές της Γιούροστατ επιβεβαίωσαν αυτό που ζούμε στην καθημερινότητά μας. Κατακτήσαμε δύο πρωτιές!

1. Η φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας με ΑΕΠ 59,7% του μέσου κοινοτικού όρου.

2. Πρωταθλητές στην ανεργία με 14% καταγεγραμμένη (η πραγματική πάνω από 20%).

Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών που ασκήθηκαν 35 χρόνια από τις εναλλασσόμενες στην εξουσία κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στυλοβάτες και συνένοχοι στο έγκλημα και τα εκλεγμένα φερέφωνά τους στην Τ.Α (σε Δήμους και Νομαρχίες) αλλά και οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές των δύο κομμάτων που ελέγχουν τα συνδικάτα, βάζοντας συνειδητά πλάτη στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών με το αζημίωτο... Ο λαός της περιοχής, ιδιαίτερα του ενεργειακού λεκανοπεδίου, αφού πλήρωσε με την υγεία και τη ζωή του την μεταπολεμική καπιταλιστική ανάπτυξη παράγοντας το 70% της ηλεκτρική ενέργεια, σήμερα κινδυνεύει να θαφτεί στις άδειες τρύπες των ορυχείων.

Η μεταλιγνιτική περίοδος, τα ενεργειακά κερδοσκοπικά παιχνίδια και τα συμφέροντα των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ προαναγγέλλουν την πλήρη αποβιομηχάνιση της περιοχής. Έτσι αφού ανεξέλεγκτα κατέστρεψαν το περιβάλλον, μόλυναν ρύπαναν νερό και αέρα τώρα στοχεύουν να εγκαταλείψουν κρανίου τόπο.

ΔΕΗ, ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η στάση του επαίτη -που 40 χρόνια τώρα- ακολουθούν οι πολιτικοί παράγοντες της περιοχής οδηγεί στην καταστροφή. Από τη μέρα που άρχισε η λειτουργία ΑΗΣ και ορυχείων με βάση τους νόμους έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη της αποκατάστασης του περιβάλλοντος, αλλά και την ανταποδοτική αποζημίωση για τις επιπτώσεις στην περιοχή. Δεκαετίες το αρνήθηκε και όταν αναγκάστηκε από τις εξελίξεις να αποδώσει τον ανταποδοτικό πόρο, η ΔΕΗ αποφάσισε ποιό ποσό θα δώσει (πολύ λιγότερο από αυτό που οι νόμοι ορίζουν). Περίπου 300 δισεκατομμύρια δρχ. που οφείλει στη περιοχή, είναι ενσωματωμένα στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ ΑΕ. Θα τα διεκδικήσουμε; Θα σπάσουμε τη στάση υποταγής της Τ.Α (Δήμοι – Νομαρχίες) και των γραφειοκρατικών συνδικάτων (Σπάρτακος – Εργ. Κέντρα – ΓΕΝΟΠ κλπ). Θα απαιτήσουμε το τέλος εξόρυξης του λιγνίτη 6% όπως γίνεται με βάση τους νόμους σ’ όλα τα άλλα ορυχεία και λατομεία;

Το ΒΑΤΟΠΕΔΙ το ερευνούν στη βουλή. Κανείς δεν τολμάει να μιλήσει στην περιοχή για τα 250.000 στρέμματα που χαρίστηκαν στη ΔΕΗ ΑΕ. Οι νόμοι 3304/55, 1280/82 και 1650/86 με τους οποίους η ΔΕΗ έπαιρνε με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, προέβλεπαν ρητά, μετά την εξόρυξη η ΔΕΗ αφού αποκαταστήσει τα εδάφη, να τα επιστρέψει στην τοπική κοινωνία. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και την ψήφο των τοπικών βουλευτών σε νυχτερινή τροπολογία 2941/2001 τα παραχώρησε την κυριότητα στη ΔΕΗ.ΑΕ. Έτσι προέκυψε στην περιοχή ο μεγαλοτσιφλικάς ΔΕΗ.ΑΕ.

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στη Δ. Μακεδονία θα στηρίξει και θα συμμετάσχει στον αγώνα για:

  • Να αποδοθούν τα εδάφη στην τοπική κοινωνία.
  • Την άμεση αποκατάσταση των εδαφών.
  • Να αποδοθεί εδώ και τώρα ο τοπικός πόρος στο 6%.
  • Να απαιτήσουμε την απόδοση των 300 δις. Δρχ. που οφείλει η ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία.

ΑΝΕΡΓΙΑ – ΦΤΩΧΕΙΑ – ΤΟΞΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ

Με χρονικό ορίζοντα την τελευταία εικοσαετία, ο κόσμος της εργασίας δέχτηκε μια φοβερή επίθεση στην περιοχή. Το μνημόνιο ήρθε να βάλλει την ταφόπλακα.

  • Η ανεργία που μαστίζει την περιοχή είναι αποτέλεσμα αντιλαϊκών πολιτικών που ασκήθηκαν στην περιοχή.
  • Χάσιμο σταθερών θέσεων εργασίας από τη ΔΕΗ, (εντατικοποίηση, απαξίωση, ιδιωτικοποίηση).
  • Λουκέτα σε κρατικές επιχειρήσεις ΑΕΒΑΛ – ΣΚΟΥΜΤΖΙΑ.
  • Αποσάθρωση – διάλυση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής (ποσοστώσεις – τιμές πείνας στα αγροτικά προϊόντα).
  • Στραγγαλισμός των επαγγελματιών και εμπόρων από την επιδρομή μονοπωλιακών κολοσσών (πολυκαταστήματα – σουπερ μάρκετ).
  • Η μείωση των μισθών θα οδηγήσει σε μαζικό κλείσιμο μαγαζιών και νέκρωση της τοπικής αγοράς.
  • Τα μπλοκάκια, το δουλεμπόριο, η ημιαπασχόληση, οι μισθοί και τα μεροκάματα κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις είναι το μέλλον των παιδιών μας.

Για όλα αυτά ουδέποτε άρθρωσαν λόγο οι τοπικοί άρχοντες και ενίοτε πρωταγωνίστησαν στην εφαρμογή αντεργατικών νόμων πχ. Stages. Η εφαρμογή του Καλλικράτη με το κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων θα προσθέσει ανέργους στην ήδη μεγάλη στρατιά.

ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

ΑΚΡΙΒΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ

Η ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού στην Δυτική Μακεδονία συμπληρώνεται με τα λεφτά που είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε για την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Τα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας καρκινοβατούν από έλλειψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ φυτρώνουν σαν μανιτάρια ιδιωτικά κέντρα υγείας. Η ανάγκη των φροντιστηρίων ρημάζει τις τσέπες των οικογενειών, τα εργαζόμενα ζευγάρια πληρώνουν για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Τα κολυμβητήρια και τα κλειστά γυμναστήρια λειτουργούν με εισιτήρια, ο πολιτισμός είναι πανάκριβος. Ακριβά εμπορεύματα πια για τις τσέπες μας.

Μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και ευπαθείς ομάδες είναι παντελώς έξω από την ατζέντα της ενασχόλησης των OTA. Έτσι για παράδειγμα δεν ίδρωσε μέχρι τώρα το αυτί κανενός από το γεγονός ότι είμαστε η μόνη περιφέρεια που δεν υπάρχει, συμβουλευτικός σταθμός του ΚΕΘΕΑ.

Εμείς που συμμετέχουμε στην Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στη Δυτ. Μακεδονία προτείνουμε έναν άλλο δρόμο για την ανατροπή της αντιδραστικής επέλασης: ΑΥΤΟΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Η ΛΥΣΗ!

Η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, σε επίπεδο διακηρύξεων και όλη η Αριστερά, συμφωνούν στην ανάγκη απαλλαγής από το Μνημόνιο. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι η απαλλαγή από την αντιλαϊκή πολιτική συνολικά. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει εργατική εναλλακτική απάντηση στην κρίση.

Είναι ο πολιτικός στόχος για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ, με ένα αντικαπιταλιστικό εργατικό πρόγραμμα που διεκδικεί τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζόμενων σε ρήξη με την ΕΕ, τους νόμους του κέρδους, ενάντια στην εκμετάλλευση του ανθρώπου και της φύσης.

Με αυτόν τον στόχο, μπορούν να αποκτούν νικηφόρα προοπτική οι αγώνες, έτσι ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, στηριγμένοι σε ένα ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα και σε μια άλλη Αριστερά αντάξια της εποχής μας, να πετυχαίνουν ριζικές κατακτήσεις, να αυξάνουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοοργάνωση, να αμφισβητούν την αστική πολιτική. Είναι μια μάχη που δεν θα κριθεί στην αλλαγή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, ούτε θα είναι περίπατος. Προϋποθέτει σκληρό ταξικό αγώνα από ένα ανατρεπτικό πολιτικό κίνημα της εργατικής τάξης. Μέσα από αυτήν την πάλη μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την επαναστατική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την εργατική εξουσία και δημοκρατία, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Η μέχρι τώρα εμπειρία έδειξε ότι η κοινοβουλευτική Αριστερά δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του λαού. Το ΚΚΕ κυρίως εξαιτίας της σεχταριστικής κομματοκεντρικής λογικής του (ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ κτλ.) και με στόχο τη «λαϊκή εξουσία», μια αναπαλαίωση του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Ο δε ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ με συνεχείς ταλαντεύσεις αρνούμενος να κόψει τους δεσμούς του με το ΠΑΣΟΚ (Δήμοι Νομαρχίες) και τη γραφειοκρατία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, με πρόταση μια «αριστερή κυβέρνηση» κοινοβουλευτικής διαχείρισης.


Για την Αριστερά της ρήξης και της ανατροπής!


ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΣΤΗΝ ΕΕ, ΣΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ - ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lesvos Blogs