Μαζική ήταν η Συγκέντρωση και διαδήλωση ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία που διοργάνωσαν οι εργαζόμενοι στα "Ελληνικά Γράμματα", ο Συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου, η επιτροπή αλληλλεγγύης στους εργαζόμενους και εργατικές συλλογικότητες, την Τρίτη 12 Οκτώβρη, στα Προπύλαια.
Μετά τη συγκέντρωση, στην οποία μίλησε εκπρόσωπος της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στις εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα", η πορεία κατευθύνθηκε πρός το Υπουργείο Εργασίας στην οδό Πειραιώς. Τα μαζικά μπλοκ σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων είχαν παλμό. "Λαέ δεν φτάνει μόνο να τους βρίζεις, τα μέτρα τα αντεργατικά στο δρόμο τα τσακίζεις" φώναζαν οι πάνω από 2.000 διαδηλωτές στον κόσμο. Μετά το υπουργείο η πορεία γύρισε στα Προπύλαια. Νέο ραντεβού η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης την ερχόμενη Τρίτη, στα Προπύλαια.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωσή τους "Σε πραγματικό εφιάλτη μετατρέπεται η προοπτική της ανεργίας. Η απόφαση του ΔΟΛ, ιδιοκτήτη του εκδοτικού οίκου «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», να κλείσει την εταιρεία και να πετάξει στο δρόμο 100 εργαζόμενους είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα.
Στο ΔΟΛ και σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης γίνονται καθημερινά απολύσεις για τις οποίες καμία «ανεξάρτητη» εφημερίδα δεν γράφει, κανένα «αντικειμενικό» κανάλι δεν αναφέρει… Τα super market ΑΤΛΑΝΤΙΚ που απασχολούν 3600 εργαζόμενους κήρυξαν πτώχευση.
Η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής καλωδίων η FULGOR Α.Ε, στέλνει 330 άτομα στην ανεργία. Στην Teleperformance η εργοδοσία πετάει στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους, στην εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν γίνει εκατοντάδες απολύσεις τον τελευταίο χρόνο, χιλιάδες συμβασιούχοι του δημοσίου βρίσκονται ήδη στην ανεργία και ο κατάλογος δεν έχει τέλος."
"Το μνημόνιο μπήκε στη ζωή μας κανονικά με την ανεργία να χτυπάει κάθε νοικοκυριό, τους ανέργους να εκτινάσσονται στο 1.000.000 , την ακρίβεια να καλπάζει με 5,5% πληθωρισμό και τη φτώχεια να δείχνει τα δόντια της ακόμα και σε τμήματα που παραδοσιακά δεν τη γνώριζαν.
Οι εργαζόμενοι δέχονται τους εργοδοτικούς εκβιασμούς για μειώσεις μισθών και χειρότερες συνθήκες εργασίας, με πρόσχημα πολλές φορές την κρίση και «αντίτιμο» την παραμονή στην εργασία.
Με το τέλος του καλοκαιριού η εργοδοσία κλιμάκωσε την επίθεση, αφού προηγουμένως της έλυσε τα χέρια η κυβέρνηση του κεφαλαίου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλο αυτό τον κατακλυσμό των αντεργατικών νόμων και ρυθμίσεων."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου